V Lužné u Rakovníka předvedli deset parních provozních lokomotiv. Papagáj přijel na akci Parní víkend až ze Slovenska

12. květen 2024 12:00

V železničním muzeu v Lužné u Rakovníka probíhala o víkendu výstava parních lokomotiv. Návštěvníci tak mohli vidět desítky historických strojů. Byl se tam podívat i reportér Kryštof Jiřík.

Nejoblíbenější a nejočekávanější akce sezóny. Tak nazval Parní víkend v Lužné u Rakovníka zdejší vedoucí muzea železnic Jaroslav Kučera. Tento popis docela přesně odpovídá. Jen v sobotu se tu podle Kučery otočilo bezmála dva a půl tisíce lidí.

ČD muzeum Lužná u Rakovníka - výstava parních lokomotiv

ƒ„V zásadě si jedná o největší setkání provozních parních lokomotiv v tomto roce u nás v muzeu v Lužné u Rakovníka. Máme tady deset parních lokomotiv, které se sjely prakticky z celé České republiky, včetně jednoho zástupce ze Slovenska. Určitě nejlákavější exponáty jsou tady dva. Je to právě zástupce ze Slovenska, lokomotiva řady 477.0 přezdívaná Papoušek nebo po slovensky Papagáj a druhá, krásně zelená lokomotiva, řady 464.2 přezdívaná Rosnička,“ přibližuje Kučera.

ČD muzeum Lužná u Rakovníka - výstava parních lokomotiv

Zajímavých parních strojů bylo však v Lužné víc, než jen dva zmíněné. Na točně, která v tomto ohledu fungovala podobně jako molo pro modelky, se jich střídalo několik za sebou. Všechny dostávaly, kromě patřičného potlesku, také komentář o jejich historii a technických údajích.

autoři: Kryštof Jiřík , JMys
Spustit audio