Břeh jezera Medard na Sokolovsku zdobí nová dubová Alej přátelství. Měří půl kilometru

17. květen 2018
Česko – země neznámá

Ještě nedávno připomínalo okolí Sokolova v Karlovarském kraji měsíční krajinu. Po ukončení povrchové těžby hnědého uhlí tu vzniklo krásné jezero Medard. Jeho břehy pokryla zeleň a stromy. A díky nápadu Josefa Pelanta teď jeden z břehů jezera zdobí i krásná dubová Alej přátelství.

Na sázení aleje nebyl ovšem Josef Pelant sám. Duby tu 28. dubna letošního roku zasadilo celkem sto patronů. Rodin, jednotlivců i zástupců firem. Stovka připomíná sto let od vzniku samostatného Československa, což je také vytesáno do žulového balvanu u vstupu do aleje.

A proč takový počin? Podle Josefa Pelanta je důležité, aby lidé znovu získali vztah ke krajině. Oblast má dodnes problém s vysídlením původních obyvatel po druhé světové válce a s devastací krajiny při těžbě hnědého uhlí. Je proto důležité znovu se s krajinou sžít. Péče o novou alej je závazkem pro několik dalších generací.

28. dubna se sázelo proto, že se jedná o důležité historické datum. V tento den český král Karel IV. získal podporu pro svoje zvolení římským císařem. Každý strom má svoje číslo na cedulce spolu se jménem jednotlivce, rodiny nebo společnosti, která je patronem konkrétního dubu.

Stín v aleji bude tak za sto let

Kromě stovky doubků, které lemují cestu na břehu jezera, zde najdete také informační panel se jmény všech zapojených lidí a firem. A také plastové sudy a kbelíky na zalévání. I vy tak můžete pomoct dalšímu růstu stromků. Vodu si přinesete právě z jezera Medard.

Těžbu už byste tu dnes hledali marně

Duby, které dnes tvoří půl kilometru dlouhou alej, totiž rozhodně nemají vyhráno. Ve svých 15 letech se ocitly na břehu, který tvoří vyvážka z těžby. Jíl, břidlice a zbytky uhlí. Přejme proto všem dubům v Aleji přátelství, ať tady na další stovky let zapustí kořeny. A připomínají tak obnovení vztahu lidí ke svému domovu, přírodě a krajině.

A proč byl zvolen právě dub? Je to díky jeho dlouhověkosti a odolnosti. Duby jsou rozšířeny především v mírných a subtropických oblastech severní polokoule, v Americe a Asii. Rostou i v tropech. U nás je původních sedm druhů dubů. Nejběžnějšími jsou dub letní a dub zimní. A právě dub zimní teď najdete i na břehu jezera Medard, kde tvoří Alej přátelství.

autor: Pavel Halla
Spustit audio