Brynzovky

Recept na slané chuťovky, které se v rodině paní Boženy z Bílovic nad Svitavou pečou pravidelně, dostane prostor v dopoledním Apetýtu. Říká jim brynzovky a je jasné, co bude jednou z důležitých ingrediencí.

Ačkoliv je u nás brynza spojována především s našimi východními sousedy, její původ je sporný. Samotné slovo totiž pochází z rumunštiny a na Slovensko ho přinesli migrující Valaši (etnická skupina původem z rumunského Valašska). Právě zde ale dostal svou dnešní podobu. Tento sýr je oblíbený i v dalších karpatských zemích. Je to výrazný solený sýr, který se vyrábí z ovčího mléka.

Teď už se můžeme s chutí poustit do pečení!

Budete potřebovat:

na těsto:

  • 1/2 l hladké mouky
  • 1/8 másla
  • 20 dkg brynzy
  • 1 vejce
  • sůl

na potření:

  • rozšlehané vejce
  • kmín (na posyp)
  • sezam

Postup:

  1. Vypracujeme těsto, tence vyválíme a vykrajujeme malá kolečka.
  2. Potřeme vejcem, posypeme kmínem a seznamem a pečeme do růžova.
  3. Slaná chuťovka potěší návštěvu nebo zpříjemní rodinné posezení.

Související

  • Prejt z pohanky

    V Apetýtu vybíráme další bezmasou pochoutku. Jednou z ingrediencí, kterou budeme potřebovat, je pohanka. Neobsahuje vůbec žádný lepek a naopak má v sobě spoustu živin.

  • Tuňákové muffiny

    V Apetýtu pro vás máme tip na něco opravdu lehkého. K duhu vám to možná přijde právě po dnech hojnosti, které vás během vánočních svátků čekají.

  • Hrachové placky

    Vítězka soutěže Peče celá země Petra Burianová vás až do konce roku bude ve vysílání dopoledního Apetýtu jedenkrát týdně motivovat k pečení a vaření.