Být archeologem na jediný den? I to se vám splní v HistoryParku na Mělnicku

9. červenec 2022 21:42

Chtěli byste se svými dětmi nebo vnoučaty prožít hezký prázdninový den v přírodě, se zábavou i poučením? Místem, kde toto vše můžete prožít, je HistoryPark Ledčice u Mělníka. Hravou formou si tu vyzkoušíte všechny činnosti, které musí ovládat archeolog při výzkumu terénu nebo při samotném odkrývání nálezu. O naší dávné historii vás navíc poučí zkušení archeologové a lektoři.

Děti se mimo jiné dozví, jak se odborně provádí archeologický průzkum i jak se používá detektor kovu k vyhledávání nálezů v zemi. Největší zájem je o terénní výzkum, konkrétně o odkrývání nálezových situací v hrobech. Vypadají zcela reálně a vedle kostlivce z umělé hmoty tu můžete odkrýt i mnoho milodarů.

Nálezová situace - hrobka, která vypadá jako skutečná

V roli experimentálního archeologa pak děti mohou zkoumat, k čemu nalezený předmět kdysi mohl sloužit a některé předměty si i pracně vyrobit. Například sekyrku z břidlice, kterou bylo nutné pracně naostřit. Výzvou je také pracné umletí mouky na zrnotěrce. Ona „zrnotěrka“ je ve své podstatě rovný a vyhlazený žulový kámen, na který nasypete zrna, která pak silou třete menším zaobleným kamenem. Výzvou je i tzv. „mazanice“. Ostatně zkuste si vyrobit neolitický dům tím, že vytřete rákosové stěny jílovitou půdou. Je to hodně těžké práce. V zimě vám pak ale bylo doma teplo a v létě naopak příjemný chládek.

Zrnostěrka - nástroj doby kamenné, na kterém se mlela ručně mouka pomocí dvou kamenů

Na závěr si v hrnčířské dílně mohou děti i rodiče vyzkoušet výrobu pravěké keramiky. Žádný hrnčířský kruh, pouze náročná ruční práce s hlínou. Ale zažijete tu ale i modernější metody. Terén například zkoumáte pomocí fotek z leteckého průzkumu a principy pozorování krajiny se děti učí na 3D pískovišti, které osvětlením simuluje postupné zavlažování krajiny a ukazuje tak místa vhodná pro vybudování pravěkého sídliště.

Pohled na areál dětského hřiště, které je inspirováno obdobím neolitu

V rámci mnoha archeologických aktivit a průzkumů ale letos čeká děti i pohádka. V rámci letošního nového projektu "Léto s loutkovým divadlem" je pro děti v rámci vstupného připraveno celkem 20 loutkových představení, která pro vás připravila Ilegumova Divadelní Společnost v čele s principálem Jakubem Hojkou.

Spustit audio