Česká klasika se špetkou exotiky? Bramborový krém s pomerančem

Snažíme se pro vás objevovat zapomenuté recepty stejně jako ty notoricky známé, ale v nečekané úpravě. Do té druhé kategorie patří i bramborový krém s pomerančem. Jde o vlastně o bramborovou polévku, která se rozmixuje do krému a ochutí i trochou pomerančové kůry. Vznikne tak nečekaně dobrá česká polévka. Recept na ni nám dal šéfkuchař restaurace Localis v Hradci Králové – Roman Vorel.

Bramborový krém s pomerančem:

1 šalotka
100 g mrkve
100 g celeru
400 g brambor
100 g pórku
1 litr vývaru (zeleninového nebo kuřecího) nebo vody
kůra z poloviny pomeranče
vlašské ořechy
olej z vlašských ořechů
hříbky
listová petrželka
olej
sůl
pepř

Základ polévky

Postup:

1. V rozehřátém kastrolu si na oleji orestujeme najemno nakrájenou šalotku a poté přidáme kořenovou zeleninu nakrájenou na menší kostičky, pórek, na kostičky nakrájené čerstvé houby. Nerestujeme do barvy, ale spíše do sklovata. Polévka by totiž neměla být příliš tmavá.

2. Jakmile nám šalotka začne chytat barvu, přidáme vývar a oloupané brambory nakrájené na menší kostičky. Vše zavaříme. Čím menší kostičky máme, tím rychleji budeme mít polévku uvařenou. Obvykle vaříme 20 až 30 minut.

Roman Vorel servíruje

3. Po uvaření polévku tyčovým mixerem rozmixujeme do krémové konzistence. Pokud máme polévku příliš hustou, přidáme vývar, abychom dosáhly požadované konzistence.

4. Na závěr přidáme nastrouhanou pomerančovou kůru z půlky pomeranče, zamícháme a provaříme.

5. Ořechy a listovou petrželku orestujeme na pánvičce na oleji z vlašských ořechů. Tuto směs servírujeme před podáváním na polévku.


Roman Vorel

Vaření ho bavilo už odmala. Vyučil se v Hradci Králové. Osobně se zamiloval do italské kuchyně. Z rodiny si přinesl recept na roštěnou na houbách nebo bramborové placky na tále, která dělávala jeho babička. Dnes šéfuje kuchyni restaurace Localis v Hradci Králové. Jídla připravuje převážně ze surovin, které jsou z Čech, a produktů od českých farmářů. Používá maso z Orlických hor a Podkrkonoší, východočeské sýry, drůbež z volného chovu z Rychnovska, zeleninu z Hradecka a Pardubicka. Nepoužívá umělá dochucovadla.