České dráhy objednaly dalších 30 RegioFoxů. Zamíří hlavně do Středočeského kraje

8. listopad 2023 14:00

Především Středočeši se mohou těšit na další motorové jednotky RegioFox. Většina z nyní objednaných 30 souprav zamíří do rakovnického depa a bude obsluhovat neelektrifikované tratě v západní části regionu. RegioFoxy jsou moderní, bezbariérové, dvoučlánkové motorové jednoty s klimatizací, Wi-Fi a dalšími výhodami moderních vlaků.

„Na přání objednatelů veřejné dopravy pokračujeme v obnově osobních a spěšných vlaků na neelektrifikovaných tratích. Už počtvrté proto využíváme rámcovou smlouvu s polskou společností PESA Bydgoszcz na maximálně 160 motorových jednotek RegioFox a objednali jsme dalších 30 vlaků. Jejich počet na našich tratích tak dosáhne celkem 106 kusů. Nahradíme další dosluhující motoráky, které již neposkytují dostatečný komfort a cestujícím nabídneme vyšší pohodlí a více služeb, které žádají,“ uvedl Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah.

RegioFox řady 84

Kraj chce zajistit moderní dopravu

„Slogan, že chceme pro obyvatele Středočeského kraje moderní veřejnou dopravu, myslíme vážně. I proto stále investujeme do obnovy vozového parku na středočeské železnici,“ říká Petr Borecký (STAN), radní pro oblast veřejné dopravy Středočeského kraje.

Čtěte také

Kraj se podle jeho slov rozhodl upřednostnit u dopravce České dráhy moderní, bezbariérové a klimatizované vlaky, i když stojí více než staré, ojeté soupravy. Zhruba do tří let chce nahradit na tratích Středočeského kraje staré motoráky moderními jednotkami, které Středočechům nabídnou kvalitní dopravu na úrovni 21. století. Některé motorové vozy řady 810 jsou totiž staré i padesát let.

Na 28 nových jednotek se mohou těšit cestujících především v západní části Středočeského kraje. Od roku 2026 je plánovaný jejich provoz například na tratích Rakovník – Kladno – Kralupy nad Vltavou, z Kralup nad Vltavou do Slaného a Velvar, z Berouna a Zdic do Příbrami a Březnice nebo ze Zadní Třebáně do Lochovic a na některých dalších výkonech především na Rakovnicku. O umístění dvou dalších RegioFoxů bude teprve rozhodnuto.

autor: JMys | zdroj: České dráhy a.s.
Spustit audio