Chalupy muzea v Kouřimi provoněly mětýnky a lidové písničky. Návštěvníci si připomněli svatohavelské posvícení

17. říjen 2022
Zprávy

Muzeum lidových staveb v Kouřimi si v neděli připomnělo zvyky spojené se svatohavelským posvícením. V chalupách i před nimi se zpívalo, tančilo, peklo i šlapalo zelí.

Muzeum je celoročně dějištěm mnoha národopisných a dalších doprovodných programů. O Svatohavelském posvícení v rychtě z Bradlecké Lhoty sváteční zvyky popisoval ředitel muzea Vladimír Rišlink.

Na dalších místech se malí i velcí dozvěděli mnohé o jídle a hodování, lidové písni v Čechách nebo podještědském lidovém kroji. Sledovali dívky šlapající zelí, ochutnali třeba kouřimské mětýnky, které se pekly v jedné z chalup.

Muzeum lidových staveb v Kouřimi je jediným nadregionálně zaměřeným skanzenem v České republice, který shromažďuje stavitelské památky z území středních, východních a severních Čech. Nabízí tak přímé srovnání různých regionálních typů lidové architektury z období od 17. do 19. století.

Ve skanzenu se zatím nachází čtrnáct větších obytných a hospodářských objektů, které doplňuje několik drobnějších památek. V brzké době by se mohlo objevit dalších 6 staveb, které jsou v současnosti rozložené v depozitářích.

Spustit audio