Chceme nastartovat diskusi o tom, jak dostat železnici pod městem do tunelu, říká mělnický starosta

15. únor 2022

Hostem pořadu K věci byl starosta Mělníka Ctirad Mikeš (Mé město).

V rozhovoru s Tomášem Pancířem hovořil Ctirad Mikeš o úpravě parkovacího systému na Náměstí Míru, novém vedení železniční trati, rozpočtu města a plánovaných investicích na letošní rok nebo kandidatuře v letošních komunálních volbách.

Jedním z aktuálních témat v Mělníku je železniční doprava, konkrétně plány na to, kudy má vést železnice a kolik přechodů a přejezdů přes trať má být. Vedení města se proti navrhované variantě ohradilo.

„Pro město by to byla katastrofa. U vlaku, který projíždí městem rychlostí bezmála 160 kilometrů, se logicky předpokládá, že nebudou žádné přejezdy. A v tom okamžiku fakticky nám to město komunikačně rozdělí. Problém je v tom, že na ty přejezdy nejsou připraveny místní komunikace,“ podotýká Ctirad Mikeš.

„Snažíme se jednat s ministerstvem dopravy, pochopitelně chceme ještě sladit záměr třetí a čtvrté etapy obchvatu Mělníka, aby ty dvě velké investice státu byly provázané mezi sebou. Zatím to tak nevypadá, každý si plánuje podle svého a pochopitelně v tom okamžiku vždy se špatným dopadem pro město Mělník,“ říká v rozhovoru K věci starosta Mělníka.

„Naším cílem je dostat velkou část železnice do tunelu, protože si myslíme, že by to bylo řešením, které by město nerozdělilo. Je to zatím úvaha, která neprošla ekonomickým ani procesně-právním zhodnocením. Doufáme, že tu diskusi nastartujeme a že se dostaneme k nějakému rozumnému závěru,“ nastiňuje možnou cestu Ctirad Mikeš.

Poslechněte si celý rozhovor v audioverzi.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.