Chystáte se na piknik? I konzumace jídla na louce má svoje pravidla, říká mistr etikety

Piknik přišel z Francie do Británie. Tam si ho velmi oblíbili a i dnes je stále ještě zajímavou společenskou zábavou, která je spojená s příjemnou konzumací. Proto můžeme vidět kdekoliv v celé Evropě lidi, jak piknikují a užívají si to.

Především bychom měli dbát na správné oblečení. Dneska už to není tak, jak píše Jiří Guth Jarkovský před sto lety: „Toaleta je vždy velmi elegantní. Dámy v procházkových šatech světlých, páni v redingotu a cylindru nebo v žaketu a cylindru.“

Tak dnes už si pánové můžou vzít plátěné kalhoty a volnou letní košili. Dámy mohu mít také kalhoty nebo letní šaty. Stolovat bychom měli trošku improvizovaně, to znamená vsedě na dece, což je někdy obtížné. Ale patří to k letnímu dobrodružství, do kterého všichni společně jdeme.

Výběr potravin by měl být přizpůsoben tomu, že nemůžeme nic moc krájet, nemůžeme mít více talířků před sebou a podobně. Proto upřednostňujeme sendviče nebo kousky masa připravené k přímé konzumaci. Stačí je už jen napichovat na vidličku.

Pečivo anebo zeleninu už mějme taky nakrájené, ať s tím už nemusíme nijak manipulovat. Nezapomeneme na stabilní pevné sklenice, na víno a na vodu. Piknik si můžeme krásně užít, i když budeme tato pravidla respektovat.

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.