Čím se zabavit v důchodu? Žonglováním a roztáčením obručí

2. leden 2024

Cirkus se dá dělat v každém věku. Žonglovat se můžete naučit, i když vám už táhne na osmdesát. Nikdy totiž není pozdě začít něco nového. V tréninkovém centru nového cirkusu Cirqueon ve Vlastislavově ulici v pražských Nuslích se o tom můžete sami přesvědčit v rámci kurzů cirkusu třetího věku.

Z haly právě vychází mladý akrobat po tréninku na jednokolce. Střídá ho skupinka žen pod vedením Hany Davidové. Jarmila, Lenka, Marie, Fatima a Kateřina se každou středu scházejí, aby se naučily pár nových triků. Kurz se zaměřuje především na žonglování, které rozvíjí pohybové dovednosti kreativní a zábavnou formou. Je důkazem toho, že lidé si umí hrát i ve vyšším věku. Pětice žen trénuje s míčky, obručemi, ale také třeba šátky z lehkého materiálu. Jejich původní profese jsou rozmanité, většina z nich žádnou předchozí zkušenost se žonglováním neměla a také důvody, proč se na kurz přihlásily, jsou rozdílné.

Lenka dojíždí do pražských Nuslí z Poděbrad. „Já jsem cvičitelkou zdravotní tělesné výchovy pro seniory, takže se snažíme zařazovat na začátek cvičení psychomotorické cviky a mám pocit, že právě ty cirkusové prvky se na to velmi dobře hodí,“ vysvětluje Lenka, proč se na kurz přihlásila. „Hlavně je z toho veliká radost.“ Ostatní účastnice kurzu přidávají další důvody: chtěly si vyzkoušet něco nového, setkat se a pobavit s novými lidmi, udržet se v pohybu a také třeba novou dovedností překvapit vnoučata.

Každý trénink začíná krátkou rozcvičkou

Nic není překážkou

Bolavé klouby nebo zdravotní omezení nejsou překážkou. Každý si vybere, co ho baví a co mu vyhovuje. Bez trpělivosti a soustředění se tady ale neobejdete. Po chvíli snažení obruče stále padají na zem a nikomu se nedaří ji roztočit kolem těla. Stačí však několik tipů od trenérky Hany Davidové a první výsledky v podobě vířících obručí se začínají dostavovat. Každý účastník kurzu jde vlastním tempem, s radostí a úsměvem na tváři.

O chvíli později se nad hlavami vznášejí lehoučké šátky. Žonglovat s nimi je ale těžší, než to na první pohled vypadá. Udržet je všechny ve vzduchu vyžaduje velkou koordinaci všech končetin. Účastnice kurzu po chvíli soustředění neskrývají nadšení z nových pohybových dovedností, i když kromě svalů na těle musí zapojit mozek. Žonglování jako sport má jednu velkou výhodu. Trénovat můžete za každého počasí: doma u televize nebo na procházce v parku.

Máte chuť vyzkoušet něco nového? Další kurz cirkusu třetího věku v pražských Nuslích se bude otevírat už začátkem února. Vítán je každý. Na věku ani na předchozích zkušenostech nezáleží.

Spustit audio