Co je na fast foodech vůbec to nejhorší?

26. září 2013

Probírali jsme fast foody, neboli řetězce rychlého občerstvení. Dozvěděli jste se, zdali jsou skutečně ohrožením zdravého životního stylu nebo co je na nich vůbec nejhorší.

Dále jsme mluvili o občasných návštěvách těchto zařízení, co bychom si tam v takovém případě měli dát. Dále jsme probrali, jak naši postavu ohrožují hamburgery a hranolky, jak by měl vypadat relativně zdravý fast food a co je lepší - hladovět nebo se stavit ve fast foodu.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Dáme si něco dobrého, co říkáte, je po druhé hodině.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, schválně.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
No, mohli bychom si dát něco, ale také nemáme moc času, a tak si skočíme do občerstvení na rohu nebo do nějakého fast foodu vzdychá už doktorka Kateřina Cajthamlová nad dalším tématem seriálu Hubněte zdravě a nahlíží do nabídky takového fast foodu. No, je to samé ohrožení naší postavy?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Patriku, tady záleží na tom, co si od fast foodu slibujeme, jak často tam chodíme a vlastně, jestli jsme děti, dospívající, dospělí nebo staří lidí, to je totiž dost rozdíl. Například pro úplně takové ty menší děti, mladší školní věk občasná návštěva fast foodu tedy s dobrým výběrem tedy toho, co si tam to dítě dá, nemusí být úplně škodlivá.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
No, s dobrým výběrem pro koho, pro dítě nebo pro rodiče?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, já bych řekla, že rodič by samozřejmě jako v každém jiném případě měl být ten, který dítě vychovává, to znamená jednak osobním příkladem mu ukazuje, co je vlastně žádoucí a správné a co není. Vysvětluje mu, jak se orientovat ve světě a nenavyká ho mlsat místo jídla. Fast food už jenom to samotné slovo hovoří o tom, že se tady potrava konzumuje rychle. To už samo o sobě není dobré zvlášť pokud se jedná o oběd, který by měl být jako hlavní jídlo dne konzumován v klidu a měli bychom vlastně si ho vychutnat, měl by být předělem a jedno z teoretických objasnění efektu takzvaného francouzského paradoxu, to znamená, že Francouzi, ač konzumují relativně tučné sýry a docela dost alkoholu, takže nemají tolik kardiovaskulárních chorob jako ostatní, tak jedno z možných vysvětlení je, že Francouzi obědvají několikachodově, obědvají v klidu a užívají si jídlo.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A víte, že je tam nejvíce fast foofů typu toho nejznámějšího řetězce hned na druhém místě po Americe, to je taky paradox.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Může být, může být. Víte, my se začínáme globalizovat, životní styl se urychluje a lidé postupně opouštějí tradiční zvyklosti, které byly v jednotlivých regionech i třeba velmi dobré. Třeba taková siesta v Řecku, v Itálii zcela logická při jejich podnebí nebo bohužel právě to obědvání u Francouzů, no, je to smůla, no.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Nezáleží i trochu na tom typu toho fast foodu, to rychlé občerstvení znamená rychle se najíst, ale pro toho, kdo dodává jídlo znamená asi i rychle udělat. Takže záleží i na tom jídle, které je předkládáno, které asi bude z nějakých polotovarů, bude smažené, přesto můžou být i rychlá občerstvení, kde se třeba dělá něco zdravě.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Může být, kupodivu například takový gyros nebo některé typy langošů mohou být i docela z hlediska teda stravování možné zdroje jídla, já to schválně říkám takto, protože ten jednoduchý způsob jak poznáme, jestli něco je kvalitní nebo méně kvalitní a jestli je to vhodné nebo nevhodné pro hubnoucí je, že známe složení té věci, to znamená, víme kolik bílkovin, sacharidů, tuků v ní je, existují řetězce, které vlastně přímo píší výživové hodnoty, a toho já si velmi vážím, protože tam ten zákazník sám může zvážit a zhodnotit co je pro něj vhodné. Čili u nich tam, kde je zvýšené množství tuku a málo ostatních živin, čili například bílkovin, tak je jasné, že se jedná spíš o pamlsek nebo nějakou teda zasycující kalorickou bombu než o kvalitní jídlo. Vždycky musíme jednotlivě vážit, existuje samozřejmě typ potravin, který žádný řetězec neudělá tak, aby to bylo vhodné, to znamená hranolky. Hranolky všude ve všech možných typech řetězců budou vždycky tučné. Další, co teda určitě se nepodaří udělat nějak nízkotučně, budou různé takové ty věci se slaninou nebo s tučnými sýry. Takže jakmile vidíme, že něco prostě obsahuje tyhle ty typy potravy, tak víme, že to asi nebude vhodná strava.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Pokračujeme dál, vážení. Písnička skončila a my budeme opět občerstvovat mysl a informacemi vás, pokud míříte do fast foodů, to je totiž téma dnešního seriálu Hubněte zdravě, připravena je zase doktorka Kateřina Cajthamlová a bude mě prý testovat.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, budu, samozřejmě jako vždycky dávat problémové otázky Patrikovi. Takže, Patriku, já jsem tady hovořila o hranolcích jako takovém úplně nevhodném jídle. Hovořila jsem o věcech se slaninou, tak teď se zeptám z druhého konce, co byste si tak koupil na pumpě, když byste jel okolo a potřeboval rychlý třeba oběd, co byste si koupil?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak, to zkusím, no, tak co tam můžou mít, nějakou třeba zeleninovou pizzu nebo nějakou bagetu tmavou s něčím, třeba se šunkou.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Mě by teda zajímalo, kde byste si zeleninou pizzu ohřál? Vy myslíte, že tam, že stojíte a dostanete zeleninovou pizzu, jo, já vás nechápu.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Dělaj kousky. Ale neviděla jste fakt?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, viděla jsem.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak vy vymezíte pumpu, to není rychlé občerstvení.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Pumpa, co si koupíte na pumpě zabalenýho, co vám neohřejou?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak já bych si koupil třeba nějaký wrap.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, to byste udělal dobře, ano, kuřecí různé wrapy celkem jdou. Další, co jde, existují sendviče, ve kterých máte například krůtí prsa nebo máte nějakou rybu, třeba tuňákový sendvič.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Taky mini řízečky, to asi ne.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, mini řízečky, ty teda zcela jistě ne. Tak, tady celkem jste to zvládl. Další.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Je!

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Co takový třeba cheeseburger a teď se nebudeme bavit od koho. Prostě cheeseburger.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
No, ten asi ne, protože ty sýry bývají docela tučný, nehledě na to maso.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Patriku, kupodivu ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
No, tam je maso hlavně.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
... se blíží, ne, blíží se v cheeseburger množství bílkovin množství tuků a tuků je tam lehce méně než bílkovin, čili z té různé nabídky to není tak úplně špatný. A co hamburger, je lepší nebo horší než cheeseburger?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
No, tak já bych řekl, že je lepší.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano. Máte naprostou pravdu. Dokonce pan inženýr Havlíček to dělá tak, že sundá tu jednu housku a normálně baští hamburger, když teda přijde na nejhorší.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To to inženýr Havlíček dělá jako inženýr Rozehnal.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Výborně.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Protože já bych to ani do tý pusy nestrčil jak je to veliký.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, tak, další, co mám jako problémovou otázku. Jdete do kina, dáte si nebo si nedáte kukuřici?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Nedám.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Proč ne?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Já si v kině nedávám nic a naopak mně smrdí ta kukuřice za prvé. A za druhé nás vychovávali, že v kině se nejí a nešustí. Takže já v zásadě do kina chodím, když už je nejhůř a když už chci něco opravdu vidět a dlouho jsem tam nebyl. Takže já do kina jdu tak jednou za rok, za rok a půl.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Patriku, vaše odpověď je sice tedy společensky velmi vhodná.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Dobře, dejme tomu, že chodím do kina, nabízíte kukuřici a co ještě?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Nabízím kukuřici, případně nabízím nějaký typ kuřete podle nějakých originálních receptů, tak to mají ve fast foodech nejradši.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Já bych si dal radši kuře.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano. Správně. Ale co se kukuřice týče, samotné kukuřice, takové té, co vám tam ohřejí, tak tu byste si dal nebo ne?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Jako myslíte vařenou v klasu?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Vařenou, kukuřici klasickou.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tu bych si klidně dal.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Báječně. Další takové ty různé saláty, dal byste si?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Jo, když by tam, bylo nějaký maso třeba, kuřecí nebo tak.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, buď maso a nebo ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Jo, klidně.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Výborně! Takže tady můžete, že jo, když použijete rozum.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Čím se občerstvíte v kině.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Co tahle míchaná vajíčka? To ne už v kině, co vy na to?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Míchaná vajíčka jo, to bych si, no, záleží kdy, ty já bych si dal tak dopoledne nebo po ránu.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Aha! Výborně, samozřejmě. Tak, co nějaký jogurt se sušenkami?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Jako svačinu, proč ne.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, nejde to dělat denně, ale jde to. To znamená jak vidíte, je možné i ve fast foodech pokud používáme rozum najít, já říkám přinejhorším, protože přece jenom jedná se o vlastně nepestrou stravu, pokud bychom to dělali každý den. Takže jako změnu nebo pro nějakou takovou příležitost, kdy prostě máme hlad, potřebujeme se rychle najíst, není nikde nic dobře. Co takový smažený sýr, třeba hermelín, co vy na to?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To asi ne.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Správně. To znamená jak vidíte, doufám, že jste si dělali tenhle ten test spolu s Patrikem a že jste uspěli stejně dobře jako on. Takže u fast foodů pokud používáme rozum, zamýšlíme se nad tím, zda ta věc je smažená, zda je z kuřecího nebo z vepřového nebo hovězího masa.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Zda je netučná.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Zda je netučná, případně si pročteme u těch, kteří to nabízejí, složení, tak můžeme vybírat.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Hurá, prošel jsem.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Hubneme zdravě paradoxně tedy dnes ve fast foodu. Probrali jsme ale přesto některé pokrmy, které si tam koupit můžete jednou za čas a tolik vám to neuškodí. Jak by měl vypadat takový zdravý fast food?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
To je velmi ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Smažené věci pryč úplně?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
To je velmi těžká otázka. Teď místo fast foodů se začínají propagovat takzvané soul foody, které zpátky vracejí, tže jíst se má v klidu, že si člověk má pochutnat, že to není jenom o tom honem rychle do sebe něco nasoukat, ale je to o tom i třeba při tom jídle trošku si popovídat. Čili je to vlastně takový návrat ke kořenům, kde nám babičky říkaly: "Při jídle má být klid," ve školce nám říkali: "Jako nespěchej, hezky se napapej, dojez všechno, utři si ruce, používej příbor," prostě takové ty věci, které ve fast foodu se nedělají. Takže já si myslím, že fast food jako filozofie stravování je spíš svačina, nikoli oběd a už rozhodně ne večeře a je to spíš taková z nouze cnost, jak říkával můj dědeček. Takže rozhodně spíš se orientovat na místa, kde si můžeme v klidu sednout, kde není takový ten rychlý pohyb lidí, kde nejíme úplně z tácku rukama, ale spíš teda kultivovaně a s příborem a tak.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Vlastně uvědomit si, že ten fast food nemusí být jen ten nadnárodní řetězec, pod kterým si to nejčastěji představujeme, ale může to být i to kino, i ta pumpa, může to být i večerka na rohu, která rozpéká něco, co není zrovna zdravé, může to být tučné nebo předsmažené a takovéhle věci, to všechno vlastně rychlé občerstvení. To, co je rychle děláno a rychle konzumováno asi není příliš pro nás, pokud chceme zdravě žít.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak, já bych řekla, že takový základní rozlišovací moment u většiny fast foodů je příbor, a to, zda sedíme, stojíme, zda je to vlastně prostředí takové restaurační nebo spíš prostředí tedy velkovýkrmny. A já si myslím, že bohužel většina fast foodů je spíš taková opravdu rychlá nějaká velkovýkrmna průmyslová jídelna, a proto se mi ten koncept ze zásady nelíbí.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Říká doktorka Kateřina Cajthamlová. Řekneme si i více na facebooku a nebo zase příště ve čtvrtek na Regionu. Mějte se krásně.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Na shledanou a dobrou chuť v klidném prostředí.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A jezte zdravě.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio