Cukrovka patří k dědičným onemocněním. Při nezdravém způsobu života si ale toto onemocnění můžete způsobit i sami

1. září 2021

Toto onemocnění si v počátečním stadiu vůbec nemusíme uvědomovat. Cukrovka navíc patří mezi dědičné choroby, ale v některých případech se může objevit po těžkém infekčním onemocnění nebo dlouhodobém stresu. Ale i po dlouhodobé konzumaci sladkých pokrmů a přeslazování. Je totiž jednou z nejčastějších civilizačních chorob.

Onemocnění cukrovkou si v počátečním stadiu vůbec nemusíme uvědomovat. Přitom je možné ji právě v raném stadiu velmi dobře léčit. Bohužel, preventivní prohlídky často podceňujeme. I to je důvod, proč společně s nezdravým způsobem života stále více lidí cukrovkou onemocní.

Počet pacientů roste

Cukrovka je jednou z nejčastějších civilizačních chorob. Úpravou životosprávy je možné nemoc dlouhodobě udržet pouze v latentním stavu. Tedy ve skrytém stadiu, kdy můžeme s cukrovkou bez problému žít. Cukrovka navíc patří mezi dědičné choroby, ale v některých případech se může objevit po těžkém infekčním onemocnění nebo dlouhodobém stresu.

Cukrovka je ale v současnosti stále větší hrozbou díky nezdravému životnímu stylu. Máme málo pohybu a vysoký příjem kalorií, což vede k časté obezitě. Cukrovku si navíc můžeme způsobit i dlouhodobou konzumací sladkých pokrmů a přeslazování.

Příznaky nepodceňujte. Nemoc je nutné podchytit včas

První příznaky jsou stálá velká žízeň, kdy nemocný člověk vypije až 6 litrů denně. Přidává se pak i časté močení hlavně v noci, svědění kůže, bolest hlavy a malátnost, nesoustředěnost, únava. Příznaky se dostaví, když je nemoc již skutečně rozjetá.

Ideální je, pokud se nemoc nenechá dojít ani do prvních příznaků a onemocněn se včas zjistí během preventivní prohlídky. Pak je možné vše včas a dobře řešit. Jakmile se ale již první příznaky projeví, na nic nečekejte a dojděte ke svému praktickému lékaři. Laboratorní kontrolou cukru v krvi se velmi rychle dozvíte, jestli se u vás toto onemocnění již naplno projevilo.

Co nás tedy čeká, pokud lékař cukrovku včas zjistí?

Pokud se zjistí včas a v latentním stadiu, je to ideální stav. Můžete pak velmi dlouho bez problému fungovat jako tzv. „kompenzovaný diabetik“. Tedy diabetik, který normální hladiny cukru zvládá pouze úpravou životosprávy a dietou.

V těžších případech je pacient kompenzován spolu s životosprávou také dobře vedenou léčbou, kdy je již nutné po dohodě se specialistou stanovit potřebnou dávku inzulínu. Důležité je také režimové opatření, dostatek pohybu a časté kontroly.

Bohužel, je nutné mít na paměti, že cukrovka napadá také další orgány. Spolu s kontrolou cukru v krvi jsou u pacientů nutná také vyšetření očí, ledvin, aj. Cukrovka nebolí, ale potichu vytváří v těle komplikace, které vás mohou připravit o nohy, o oči, o ledviny.

Cukrovka vyžaduje pravidelná kontrolní vyšetření

Méně závažný stupeň onemocnění se může časem i srovnat. Především pokud je způsobené dlouhodobým stresem. V tom případě pokud se zbavíte stresu, může se srovnat i cukrovka díky změně životosprávy a režimovým opatřením.

Je ale nutné myslet na to, že pokud se cukrovka objeví, je to celoživotní záludná nemoc. Proto jsou pravidelné kontroly nezbytné po zbytek života, abychom se nedostali do dalších komplikací, které jsou již velmi nepříjemné a život ohrožující.

Spustit audio

Související