Ďáblova bible je největší rukopisná kniha na světě. Váží 75 kilogramů

Největší rukopisná kniha na světě, takzvaný Codex Gigas, zřejmě vznikl ve 13. století v Podlažickém klášteře na Chrudimsku. Svazek sám má na výšku zhruba 90, na šířku 50 a je silný 20 centimetrů.

Původně obsahoval 320 pergamenových listů, osm jich však kdosi neznámý vyříznul. Hmotnost celého kodexu je 75 kilogramů a odhaduje se, že na výrobu použitého pergamenu padlo 160 kůží oslů či mezků.

Knize se ovšem přezdívá i Ďáblova bible a to kvůli netradičnímu vyobrazení čerta. Váže se k ní i legenda, podle které knihu za jedinou noc napsal mnich, který svou duši ďáblu zaprodal. Vlastnil ji broumovský klášter a následně ji pro svou Kunstkomoru, neboli sbírku umění, zakoupil císař Rudolf II., známý svou vášní pro kuriozity.

Na konci třicetileté války se švédské armádě podařil nečekaný přepad Prahy, při němž vojáci ukořistili a odcizili poklady veliké hodnoty – mimo jiné i obsah Rudolfovy kunstkomory, kterou odvezli do Stockholmu.

Rukopis je od té doby uložen v Královské knihovně ve Stockholmu a přes opakované snahy se nepodařilo získat jej od Švédska zpět.

Spustit audio