Dáša Vaňková vyrábí sedla pro kovboje. Westernoví jezdci za ní jezdí i ze zahraničí

23. leden 2024

Westernová sedlářka Dáša Vaňková vyrábí sedla koním i lidem na míru. Netradičnímu řemeslu se věnuje už téměř 30 let. První zakázku dostala před lety od souseda, dnes za ní jezdí westernoví jezdci i ze zahraničí.

Dáša Vaňková je vyučená v oboru sedlář - brašnář, ale hodně věcí se naučila od kamaráda, který měl westernové sedlářství. „Ten mne naučil, co a jak vypadá. Jak vypadá kostra, jak vypadá kůže, jak se řeže kůže,“ vzpomíná sedlářka na první řemeslné krůčky. Po přestěhování z Prahy do Otročiněvsi si u domu otevřela dílnu, kde tráví celé dny. Práce na jednom sedle zabere zhruba dva týdny, ale v případě bohatě zdobených westernových kousků se může výroba protáhnout i na měsíc. Každé sedlo je originál.

Ozdobné spony mají originální motivy

Stěny malé dílny v Otročiněvsi na Berounsku pokrývají police s tlustými kůžemi, ukázky kování a netradiční spony k opaskům. Na stojanu v rohu místnosti čeká na vyčištění a opravu krásně zdobené sedlo vyrobené v Texasu. Uprostřed dílny stojí dřevěná kostra s laminátovým modelem sedla. Dáša Vaňková právě začíná pracovat na nové zakázce. Poklepává paličkou na kůži, kterou před tím namočila v teplé vodě. Tvaruje podsedlí, které musí mít hladký povrch bez boulí. Rukou pak zkouší, zda se kůže dokonale vytvarovala podle formy.

Ke zdobení se používají nejrůznější ozdoby, korálky a kování

Když dostane Dáša Vaňková novou zakázku, většinou se nejprve vydá do stáje, aby koně změřila. Westernová sedla a jezdecké doplňky mívají bohaté zdobení. K tomu slouží kovové raznice i krabičky plné ozdobných barevných kamínků a kovových cvočků. Jezdci si je jezdí osobně vybrat do dílny a zvláště ženy dbají prý na to, aby jednotlivé kousky ladily nejen k sobě, ale hlavně ke koni. I když je Dáša Vaňková žena s jemnýma rukama, musí se poprat s kůží, která má tloušťku 5 – 7 mm. Prý to není takový problém, když máte dostatek zkušeností a ostré nástroje.

Na jakých zajímavých zakázkách Dáša Vaňková pracovala? A co ji na řemesle westernové sedlářky nejvíc baví? Poslechněte si v příspěvku Báry Kvapilové.

Spustit audio