Děti ve Středočeském kraji a Praze mohou od pondělí znovu do školek i do tříd na druhém stupni ZŠ

29. duben 2021 15:00

V šesti krajích a v Praze se od pondělí znovu vrátí do školních lavic i žáci druhého stupně. Budou mít takzvanou rotační výuku, při které se třídy střídají po týdnu ve škole a doma. Dveře mateřských školek budou v těchto krajích otevřené pro všechny děti, navíc se nemusí testovat. Rozhodla o tom vláda. 

Uvolnění opatření se týká dětí ve Středočeském, Libereckém, Pardubickém, Karlovarském, Královéhradeckém a Plzeňském kraji a v Praze. Ve zbytku Česka budou mít žáci druhého stupně nadále distanční výuku a školky budou navštěvovat jen předškoláci nebo děti zdravotníků a dalších vybraných profesí.

Ředitelé škol ve středních Čechách se na návrat školáků připravují. Připouštějí ale, že mnohde budou mít problém s dostatečným počtem učitelů. Už teď, kdy chodí do školy žáci I. stupně, některé třídy rozdělují tak, aby v jedné místnosti nebylo 30 lidí, jak je obvyklé. 

Některým školám v kraji navíc začínají docházet covidové testy. Základní škola ve Staré Boleslavi jich má dost až do konce příštího týdne, ale Základní škola v Říčanech by zvládla zajistit testy jen v pondělí, ve čtvrtek už ne. Vedení školy to teď proto řeší s městem. V Příbrami mají zajištěné testy na celý příští týden, jak pro 1. tak 2. stupeň.

Docházející testovací sady řeší i Středočeský kraj, podle radního pro školství Milana Váchy z hnutí STAN se na postupu hejtmanství domlouvá společně s Prahou. Některé školy, například v Kladně, Příbrami, Mladé Boleslavi nebo Rakovníku ještě dolaďují vydávání obědů nebo přímo stravování v jídelnách.

autoři: Radek Duchoň , jum
Spustit audio