Dětský pěvecký sbor Radost Praha se zařadil mezi hrdé majitele ocenění Zlatý oříšek

22. leden 2024, aktualizováno

Jedním z držitelů Zlatého oříšku, ocenění pro talentované děti u nás, se v roce 2023 stal Dětský pěvecký sbor Radost Praha. V koncertním sboru zpívá okolo šedesátky děvčat, vystupují u nás i v zahraničí. Zpívají s radostí a velká radost je tento sbor poslouchat. Prostě, jejich název je naprosto výstižný.

Dětský pěvecký sbor Radost Praha založil roku 1961 sbormistr Vladislav Souček, od roku 1994 působí v Základní umělecké škole v Šimáčkově ulici v Praze 7. Repertoár sboru zahrnuje všechna slohová období a různé hudební žánry.

Děti z Radosti zpívaly v řadě evropských zemí, v letech 1994 a 1997 navštívily dokonce Kanadu. Těleso se pravidelně účastní mezinárodních soutěží, z nichž si přiváží významná ocenění (Bratislava, Cantonigròs, Celje, Kaunas, Llangollen, Montreux, Neerpelt, Preveza, Tours a další). Spolupracuje s Českým rozhlasem, Českou televizí a Státní operou v Praze.

Vystoupení v krojích

V uplynulých letech Dětský pěvecký sbor Radost Praha vystoupil na Dvořákově Praze, Pražském jaru, Pražském podzimu a Dnech Bohuslava Martinů. Spolupracoval se Symfonickým orchestrem hlavního města Prahy FOK a Pražským filharmonickým sborem. Dětský koncertní sbor vedou sbormistři Jan Pirner, Cecílie Pirnerová a Vladislav Souček, klavíristy jsou Vladimír Kopáčik a Jitka Nešverová a hlasovou poradkyní Hana Blachutová.

Dětský pěvecký sbor Radost Praha, ve kterém zpívají děvčata, a chlapecký sbor Pueri gaudentes, působící na stejné adrese, mají také přípravná oddělení.

Vánoční koncert 2023 v Kostele sv. Šimona a Judy v Praze

Zlatý oříšek

Soutěž Zlatý oříšek pro talentované děti v roce 2023 oslavila čtvrtstoletí existence. Od prvního ročníku, který proběhl v roce 1998, se organizátorům podařilo v České republice ocenit a motivovat více jak tři tisíce talentovaných dětí, dvojic či dětských kolektivů ve věku od 6 do 14 let.

Každoročně Zlatý oříšek představuje výběr jednadvaceti z nich prostřednictvím slavnostního televizního finále, které Česká televize vysílá už tradičně na Nový rok. I letos 1. ledna 2024 mohli diváci obdivovat výkony 21 výjimečně šikovných a nadaných dětí, ze kterých bylo 7 oceněno prestižní cenou Zlatý oříšek 2023 a získalo finanční odměnu. Ve vítězné sedmičce oceněných se umístil také Dětský pěvecký sbor Radost Praha. Blahopřejeme!

Spustit audio