Divadlo Spirála na pražském Výstavišti ožívá. Chystá se poslední etapa rekonstrukce unikátní scény

19. červenec 2023 13:00

Divadlo Spirála na pražském Výstavišti má novou střechu, foyer i vstupní rampy pro diváky. Většinu velké rekonstrukce roky chátrající stavby už mají dělníci hotovou. Na zbytek prací musela Praha kvůli navyšování cen ve stavebnictví vyhradit další peníze. Teď je nutné vyčkat na formální výběr firmy, která v září začne s poslední etapou oprav. Návštěvníci by se pak do sálu s atypickým kruhovým půdorysem mohli usadit už příští rok.

„Otevíráme v této době ještě zabedněnou budovu Nové Spirály, jak jí teď říkáme,“ vstupuje Jan Makalouš, šéf Nové Spirály. Jsme ve foyer pod hlavním sálem.

„Přišli jsme do kruhového foyer, které obcházíme kolem technického zázemí, kolem hydraulického jeviště, které se otáčí, vysouvá nahoru a dolů,“ ukazuje.

Divadlo Spirála

Netypické uspořádání divadla, kdy je jeviště uprostřed a hlediště všude okolo, je podle Jana Makalouše takovým dramaturgickým oříškem.

„Dává nám to velkou výhodu a zároveň i velkou nevýhodu. Jakékoliv existující představení, které bychom sem chtěli dostat, pro nás znamená ho celé předělat.“

Divadlo Spirála by mělo otevřít v září příštího roku, program má na starosti projektový manažer Lukáš Vilt.

„Budeme napříč žánry, ať už muzikál, balet, činohra, opera, různé koncerty, DJs, všichni určitě očekávají, že se tady budou uvádět muzikály. Budou moderního typu, které tady ještě nebyly,“ vyjmenovává.

Divadlo Spirála

Do té doby je ale potřeba v bývalém panoramatickém divadle z roku 1960 s trubkovou ocelovou kopulí vymalovat, natáhnout elektrické kabely a připevnit sedačky.

Poslechněte si celou reportáž z útrob divadla Nová Spirála.

autoři: Karolína Burdová ,
Spustit audio