Do Muzea umění a designu v Benešově můžete přiletět vzducholodí. Zaparkujete ji na dvorku

Středočeský kraj to nejsou jen hrady a historické památky. Benešovská sbírka moderního umění vznikla v roce 1990. Muzeum umění a designu v současnosti spravuje 13 tisíc sbírkových předmětů. Ve sbírkách najdete grafiku, obrazy a sochy, ale také třeba židle, hračky nebo žehličky. Secesní budova v centru Benešova prošla rekonstrukcí a první návštěvníci se sem podívají už příští týden.

 

 

 

 

Na chodbách i ve výstavních sálech se ještě ozývají brusky a vrtačky. Obrazy jsou zatím na zemi opřené o zeď. „ Po téměř dvouleté odmlce se hlavní budova Muzea umění a designu otevírá 18. září. Otevíráme tím nejhodnotnějším, co máme v našich sbírkách, a to je především sbírka, kterou nám daroval významný historik umění Jiří Šetlík,“ rozhlíží se po největší výstavní síni ředitelka muzea Lenka Škvorová.

Historik Jiří Šetlík sbírku daroval před osmi lety při příležitosti 20. výročí muzea. Jedná se zejména o československou tvorbu padesátých až devadesátých let. Ve sbírce se najdou ojedinělá díla Jiřího Koláře, Adrieny Šimotové, Františka Tichého či manželů Janouškových.

K budově muzea přiléhá malý dvoreček. I tam ještě probíhají poslední úpravy. „Až otevřeme, tak tady chceme mít expozici soch,“ rozhlíží se kolem kurátorka Barbora Ficková. Návštěvníky určitě zaujme vysoký černý sloup se třemi kruhy. Jedná se o sochu Antonína Kašpara nazvanou Jehlan pro upevnění tří vzducholodí. Hned vedle jsou obří prsty, které vytvořil sochař Jasan Zoubek. Ve sbírce nechybí ani sochy jeho otce Olbrama Zoubka.

V depozitáři zatím čeká na vystavení sbírka designu. Zahrnuje díla předních designérů Maxima Velčovského, Jaroslava Kadlece nebo Miroslava Navrátila, ale také třeba vysavače a žehličky, které byly běžnou výbavou domácností ve druhé polovině minulého století.

Součástí Muzea umění a designu je také podzemní prostor Experimenta pod benešovskou radnicí. Děti i dospělí si tady pohrají se světlem a zvukem. Autorem interaktivních instalací je umělec Jiří Suchánek.

Další tipy na zajímavá muzea a galerie ve Středočeském kraji najdete na webových stránkách www.slavime100let.cz.

Spustit audio