Dobroty s příběhem chutnají i pomáhají. Romadur a utopence ocenil kraj

31. květen 2018

Zatímco velké firmy trápí nedostatek zaměstnanců, podnik „Dobroty s příběhem" má na zájemce pořadník. Každý kousek sýra tady vypráví příběh člověka, který s pomocí druhých překonal svůj osud.

Nízká dřevěná stavba na konci Davle má na sobě velkými písmeny napsáno PŘÍBĚH. Osmdesát procent pracovníků má handicap. "Pro lidi s mentálním postižením není příliš příležitostí najít si zaměstnání, i když jsou schopni pracovat. My to víme, tak jim tady dáváme možnost pracovat, růst, vydělávat a žít co nejsamostatněji," říká ředitelka společnosti Portus Praha Gabriela Štěpánková.

V provozovně kromě hermelínů s různými příchutěmi nakládají brynzové kuličky obalené ve vlašských ořeších, balkánský sýr na dvojí způsob, romadur pivní a olomoucké tvarůžky.

Jirka je specialista na nakládané  utopence

"Nakládáme to tím způsobem, že tam dáváme různé koření, aby to chutnalo i dobře vypadalo, aby to bylo barevné a zákazníci z toho měli radost," vysvětluje asistentka Barbora Nováková.

Pro netradiční potraviny, z nichž romadur a utopenci nedávno získaly ocenění Potravinářský výrobek Středočeského kraje 2017, si firma pořídila pojízdnou prodejnu. "Protože jsou naše výrobky choulostivé a teplotu, tak jsme prodejní letní akce vynechávali. Pojízdná prodejna, kterou jsme si mohli díky sponzorům koupit, je pro nás speciálně upravená. Má chladicí část, takže můžeme po okolních obcích prodávat naše výrobky," doplňuje Štepánková.

Sedmi zaměstnancům pomáhá, kromě asistentky Báry také vedoucí výroby. Společně zvládnou každý týden naložit až dvanáct stovek hermelínů.

Na konci Davle sídlí sociální podnik Dobroty s příběhem. Malá výrobna upoutá i nápaditou fasádou
Výrobna s občerstvením v Davli funguje od roku 2014. Patronkou se stala herečka Simona Stašová
Spustit audio