Doktorka Kateřina Cajthamlová: Při hubnutí nám mohou pomoci i vůně

5. listopad 2020

Aromaterapii můžeme využívat také v souvislosti s hubnutím, některé silice potlačují chuť k jídlu, jiné nám mohou zlepšit náladu. Je to ale velmi individuální záležitost, proto musíme být při využívání aromaterapie vždy opatrní.

Při aromaterapii se používají éterické oleje, které nějakým definovaným způsobem stimulují jeden z našich smyslů… čich. Čich je náš poměrně výrazný smysl, který vytváří na jedné straně pocit bezpečí, známého prostředí a navozuje pocit klidu uvolnění a relaxace. Na druhé straně nás naopak zbystří a někdy nás může vysloveně odehnat a odradit.

Jaké vůně nám prospívají, vysvětluje doktorka Kateřina Cajthamlová: „Je to velmi individuální, máme značnou vrozenou schopnost různé vůně vnímat a různé věci s nimi asociovat. Existují dokonce lidé, kteří mají přehozené smysly, to znamená, že barvy v nich vyvolávají čichové vjemy nebo sluchové vjemy. Centrem analýzy vůní je mezimozek, tedy stará součást mozku, která souvisí s našimi dávnými vývojovými předky. Ti se čichem orientovali častěji, než zrakem nebo sluchem. Pro většinu lidí je například aktivační vůně citrusů, třeba grepu nebo citronu. Tyto vůně zlepšují i soustředění, proto se doporučuje jejich rozprašování do prostředí, kde lidí dlouho pracují.“

Aromaterapie není léčba

Správně prováděná aromaterapie je používání éterických olejů, tedy různých výtažků z kořenů, lodyh, listů, semen nebo květů různých rostlin, s tím, že jako nosič se používá olej, který udržuje koncentraci té vůně. Důležitá je zejména kvalita přípravků, které na aromaterapii používáme.

Musíme však pamatovat na to, že aromaterapie je pouze podpůrný prostředek, který může usnadnit určité vnímání, určité věci a může nám navozovat stavy relaxace. Rozhodně se ale nejedná o druh léčby. Pokud je něco účinné, tak to může mít i vedlejší účinky a na to je ten, který prodává něco účinného, povinen kupujícího upozornit.

A s jakými konkrétními druhy vůní má doktorka Kateřina Cajthamlová velmi dobré zkušenosti, to uslyšíte v záznamu pořadu. Poslechněte si.

Spustit audio

Související