Domácí mazlíčci jsou jeden z největších antistresorů. Pozor ale na nemoci, upozorňuje Kateřina Cajthamlová

15. září 2023

Jak se můžeme s našimi domácími mazlíčky zdravotně navzájem ovlivnit? Jak nám mohou pomoci s léčením a naopak čím náš mohou ohrozit?

Určitě se shodneme, že pes je nejlepší přítel člověka. Udržuje nás v pohybu i v dobré náladě. Navíc má mnohem dokonalejší čich než člověk, takže umí zareagovat i na změny pachu majitele. Podle veterinářky Martiny Načeradské takový speciálně vycvičený pes dokáže odhalit i rakovinu. „Může poznat třeba počínající epileptický záchvat a upozornit na něj.“

Člověk a pes můžou mít i podobné zdravotní problémy, například obezitu. „Špatně se vysvětluje, že je pejsek obézní a že musí zhubnout, když sám majitel nehubne a nedokáže odepřít krmení ani svému psovi.“

Pes naše emoce vnímá. „Pozná, jestli jsme smutný nebo jestli jsme naštvaný. Z naší nálady může vycítit, že nám není dobře. Tohle může poznat i kočka,“ říká veterinářka. „Bude se k nám třeba víc tulit. Když žena otěhotní, tak fena nebo kočka to většinou pozná dřív než ta žena.“

Pozitivní vliv zvířat na lidskou psychiku

Chováme nejvíce zvířat v přepočtu na jednoho obyvatele z celé Evropy. „Nechceme být sami. Úzkostnými stavy trpí jen 3,8 % populace, což je o polovinu méně než průměr v Evropě,“ informuje Kateřina Cajthamlová.

Podle jiné studie se u soužití dětí se zvířetem snížila nemocnost až o 18 procent. U starších lidí se zlepšuje komunikace a schopnost navazovat vztahy, uklidňuje se vnitřní napětí, dochází ke stimulaci pohybu, nabývají pozitivní emoční prožitky, zmírňuje se u nich svalové a psychické napětí.

Nakonec existuje canisterapie – metoda pozitivního působení psa na potřebné osoby. „Do řady domovů důchodců psa dovádějí. Je kruté, když se má senior stěhovat do pečovatelského domu a nechtějí mu dovolit vzít jeho mazlíčka s sebou. Zvířátko je jeden z největších antistresorů, které máme,“ upozorňuje Cajthamlová.

Canisterapie pomáhá mimo jiné seniorům v domovech důchodců

To jsou blechy psí, ty na člověka nejdou

Ovšem na druhou stranu se od zvířat můžeme případně i nakazit, ale také my můžeme na zvířata přenést lidské bacily. Třeba rýmu.

Hláška z filmu Na samotě u lesa ‚To jsou blechy psí, ty na člověka nejdou‘ bohužel tak úplně neplatí. „Pes nám může domů přinést blechy, které na člověka jdou. Sice pro ně nejsme tak atraktivní, to ale neznamená, že námi pohrdnou. Ale může přinést i klíště,“ uvádí lékařka. „Pro klíště jsme konečný hostitel, z člověka už nikam jinam nejde, ale pes ho může přinést z venku a ono si vyhlídne nás.“

Když má pes blechy (ilustrační foto)

Jak poznat, že zvíře něco trápí? Většinou to, co na nás přenesou, právě tím můžou sami trpět.

Nejčastější nemoci

  • Od želvy, leguána nebo hada můžeme chytit průjmové onemocnění, protože zejména želvy jsou úplné továrny na salmonelu
  • Od papoušků nebo exotických ptáků se můžeme nakazit chlamydiemi. Říká se tomu papouščí nemoc. Přenáší se vdechnutím infikovaného prachu z klece.
  • Od křečků a hlodavců můžou zejména děti chytnout průjmy, horečky, žaludeční křeče i různé zápaly plic.

Jakýkoli kontakt s nemocným zvířetem může být pro člověka nebezpečný. Mezi ohrožené skupiny patří malé děti, těhotné ženy a senioři. „V případě těhotných žen jsou nemocné kočky nebezpečné, můžou u žen způsobit i potrat.“

Kočičí bitka

Prevence před nákazou

  • Zvíře nenechávat spát s majitelem
  • Po čištění výkalů nezapomínat na hygienu rukou
  • Mazlíčkům čistit zoubky a ani tak je nelíbat a nejíst z jednoho talíře
  • Zvíře očkovat a znát jeho zdravotní stav
  • Pokud se potýkáme s chronickou rýmou nebo kašlem a máme mazlíčka, zajít na alergologii

Jak nebezpečné jsou zvířecí exkrementy? Nejagresivnější alergeny mají kocouři. Lze vytrénovat imunitní systém proti jejich síle? Poslechněte si rady a doporučení Kateřiny Cajthamlové v záznamu pořadu Vesele a zdravě.

Příštím tématem bude škytavka. Dotazy do vysílání můžete posílat předem přes stránky veseleazdrave.cz nebo nechat vzkaz na telefonním záznamníku 221 553 770.

Spustit audio