Drobné pečivo u stolu a na společenských rautech ulamujeme, nikdy neukusujeme, radí Ladislav Špaček

Dnes už nejen v pizzeriích přinesou košíček s pečivem. Také na banketech se pečivo zmenšuje nebo překrajuje na menší části, aby se lépe konzumovalo. Jak je to správně?

Pečivo u stolu je dneska běžnou součástí servírování pokrmů. Je typické pro italskou kuchyni a ta, jak se u nás stále rozšiřuje, stává se stále samozřejmostí už nejenom v pizzeriích, že dostaneme košíček s pečivem. Nikdy, ale opravdu nikdy nesmíme pečivo uchopit, vložit do úst, ukousnout, vytáhnout z úst a položit zpátky na talířek.

Něco, co jsme vložili do úst, už z nich nemůžeme vytáhnout a položit zpět před ostatními lidmi na talířek. Pečivo jíme jenom tak, že kousek odlomíme, sousto vložíme do úst a už ho nevytahujeme. Sníme vždy to, co jsme vložili do úst.

Pokud máme jako další možnou ingredienci při čekání na první chod ještě máslo, tak ulomíme kousek pečiva, namažeme ho máslem a vložíme do úst. Nemůžeme si namazat chleba s máslem, jako když se chystáme lanovkou na Sněžku. Na túru na Sněžku si samozřejmě rohlík namažeme a klidně si ho sníme na lanovce, ale u stolu nikdy. U stolu vždycky ulamujeme sousta.

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo