Dršťková polévka bez masa

Hustá polévka dokáže dodat energii i zahřát. Jednu takovou pro vás má Apetýt. Co takhle uvařit si dršťkovou, ale bez masa? To v receptu skvěle nahradí hlíva ústřičná.

Tady je seznam surovin, které budete potřebovat:

  • 200 g hlívy ústřičné
  • 1 cibuli
  • 1/2 l zeleninového vývaru
  • 1 lžíci majoránky
  • 1 lžíci mleté sladké papriky
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce oleje

Postup:

  1. Očištěnou hlívu natrhejte na větší kousky a cibuli nakrájejte nadrobno.
  2. V hrnci rozehřejte olej a orestujte nejprve cibuli.
  3. Jakmile cibule zesklovatí, přidejte hlívu, osolte a opepřete.
  4. Přidejte i mletou sladkou papriku a krátce zarestujte.
  5. Základ polévky zalijte horkým zeleninovým vývarem a nechejte vařit pod poklicí přibližně 15 minut (dokud hlíva nezměkne).
  6. Jakmile je hlíva měkká, vypněte plamen a polévku ještě dochuťte utřeným stroužkem česneku a v prstech rozmačkanou sušenou majoránkou.
  7. Polévku podávejte posypanou čerstvou petrželkou pro barvu i chuť.
  8. Můžete přidat na kostky nakrájené brambory a drcený kmín a získáte tak jednoduchou hlívovou gulášovku.
  9. Ppokud se chcete skutečně zahřát, přidejte do polévky trochu mletého chilli.

Související

  • Indická rajčatová polévka

    Léto je v plném proudu a Apetýt přináší recept na aktuální polévku. Hlavní ingredienci pravděpodobně najdete na zahrádce.

  • Polévka z pečené mrkve

    Dnešní vydání Apetýtu nabídne polévku z pečené mrkve. V teplém letním počasí příjdou vhod jednoduché recepty, na které nepotřebujete dělat velký nákup.

  • Čočková polévka s kysaným zelím

    Vydatná poctivá polévka se může stát hlavním chodem. Ta, kterou vám přináší dopolední Apetýt, je s kysaným zelím.