Farnost v pražských Čakovicích vyzývá: Adoptujte si píšťalu. Pomůžete tak financovat restaurování místních varhan

16. srpen 2023 17:06

Varhany v kostele v pražských Čakovicích čeká po 114 letech proměna. Kvůli špatně zvolené velikosti nebyly za celou dobu téměř vůbec udržované, proto postupně přestávají hrát. Tamní farnost se teď snaží na jejich restaurování vybrat peníze pomocí adopce 1600 píšťal.

„Zkusím tady zapnout nějaký rejstřík a slyšíte, že zní několik tónů, aniž bych stiskl jedinou klávesu. Nemělo by znít nic, když k tomu zahraju cokoli dalšího, tak to samozřejmě bude znít falešně,“ vysvětluje varhaník Ondřej Hrubý a nahlíží dovnitř varhanní skříně.

Čakovické kostelní varhany z roku 1909

„Ty varhany se kompletně rozeberou a všechny ty komponenty projdou opravou. Celá skříň se posune zhruba o půl metru dopředu, čímž se získá místo, a budeme mít možnost tam vybudovat servisní lávky, chodníky,“ dodává.

Restaurování varhan, které by mělo začít příští rok, chce čakovická farnost financovat z grantů, darů od firem nebo díky adopci píšťal.

„Lidé si mají možnost na stránkách varhanyprocakovice.cz vybrat píšťalu, dostanou k tomu i takový certifikát,“ upřesňuje Eliška Sobotková, která má na starosti marketing projektu.

Opravy varhan v Čakovicích budou rozděleny do několika etap a potrvají celkem čtyři až pět let.

Poslechněte si celou reportáž Terezy Cedidlové a vydejte se s ní do útrob varhanní skříně.

Čakovické kostelní varhany z roku 1909
autoři: Tereza Cedidlová ,
Spustit audio