Flank steak se salátkem

Za receptem do pátečního Apetýtu se vydáme do Popic do vinařství Gotberg. Ocenění tady sbírají vína, ale také budova vinařství. Místo nabízí úchvatný výhled na Pálavu z otevřené terasy. 

Vlnící se řádky vinohradů a vesničky s věžemi kostelíků... V téhle krajině vinaři v rámci česko-rakouského projektu Ecowin pracují v režimu pro ochranu přírody a ekologizaci vinohradnictví.

Pro milovníky přírody se nabízí také výlet přes Pouzdřanskou step nebo výšlap na zříceniny hradů. Zkušené chodce může zlákat i nedaleká Svatojakubská cesta. A teď už se pojďme vrhnout na dobré jídlo – připravíme si flank steak se salátkem.

Budete potřebovat:

  • 800 g kvalitního vyzrálého hovězího pupku
  • sůl
  • drcený černý pepř
  • 250 ml olivového oleje

Na svěží salát si připravte:

  • 250 g rukoly
  • 150 g cherry rajčátek
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 5 lžic balzamikového octa
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 2 lžíce opražených piniových oříšků
  • 80 g hoblinek parmezánu

Postup:

  1. Maso očistěte, opepřete, polijte trochou oleje a nechte odložit 60 min. při pokojové teplotě.
  2. Odleželé maso osolte, položte na rozpálenou pánev nebo gril a opékejte z každé strany asi 5 minut dle výšky masa tak, aby maso zůstalo uvnitř růžové.
  3. Pokud máte vpichový teploměr, zapíchněte ho do středu masa a grilujte, dokud pupek nedosáhne teploty 50 °C.
  4. Zbylý olej nalijte do menšího pekáčku a ogrilované maso do něj vložte.
  5. Nechte ho v něm asi 10 minu odpočnout.

A ještě zbývá zdravá příloha...

  1. Rukolu properte ve studené vodě a nechte okapat.
  2. Rajčátka omyjte a nakrájejte na menší kousky.
  3. V menší misce prošlehejte olej s octem, solí a pepřem.
  4. Zeleninu dejte do mísy a posypte oříšky.
  5. Nakonec přidejte hobliny parmezánu.
  6. Flank steak vyjměte z oleje a nakrájejte na tenké plátky.

Další inspiraci na gastro-výlety po jižní Moravě najdete na webu gourmetjiznimorava.cz.

Související

  • Pomerančové kuře

    Pro recept na pomerančové kuře zavítáme do Vinařství Gotberg.

  • Pivovarský guláš

    V Kyjovském pivovaru to žije! S úctou k rodinné tradici tamní šéfkuchař vybral do Apetýtu jeden klasický recept. Pojďte si uvařit Pivovarský guláš Miroslava Ratuského. 

  • Šípkový sirup

    Za receptem Apetýtu se vydáme do Bořetic u Hustopečí, tam přímo u kostela najdete designový kontejner na dvorku bořetické fary. A to i s posezením pod jabloní.