Formiček z Horní Blatné se do světa expedují miliony. Pečete v nich také?

Vánoční formičky společnosti Blex mají už téměř stoletou tradici. Pravděpodobně v nich vánoční cukroví pekla i vaše babička a prababička. Firma se sídlem v Horní Blatné se rychle začala orientovat na vývoz, jejich výrobky proto najdete po celém světě. Jaké tvary jsou nejžádanější?

Na průčelí celkem nenápadné budovy v Horní Blatné je uvedený rok 1919. Tehdy tu tři bratři Zenkelové založili Blechwaren Fabrik, výrobu kuchyňského zboží. Prvním výrobkem byly pocínované lžičky, ale už v roce 1938 se tu vyrábělo na 350 druhů zboží od nejrůznějších cedníků a lopatek po formy na pečení včetně drobných vánočních formiček. A už tehdy se zdejší výrobky vyvážely za hranice. Výroba se udržela i po válce, byť pod různými značkami.

V roce 1963 se název změnil na BLEX. Lukáš Ličko, marketingový manažer, vysvětluje: „Výroba byla hodně orientovaná na vývoz, a tak vznikl název Blatenský export, z toho pak zkratka BLEX.“ A pod touto značkou jede výroba dál.

Současnost a oblíbené tvary

Opakují se stále žádané tradiční tvary – ryba, trojlístek, bábovička, košíček, šiška nebo ořechy. Tady už ale zasahují nové nápady a moderní technologie, jak dokládá mistr Reiner Pöhlmann: „Například právě ty ořechy se dělají v různých velikostech, s držátkem nebo bez držátka, a buď v klasickém lesklém provedení nebo s teflonovým povrchem. Každý si vybere podle svého.“

Po náročných technologických testech získala společnost BLEX už v roce 1997 jako jediná v České republice oprávnění používat ochrannou známku Teflon Prima a Teflon Classic.

Lis na formičky

Starobylé tradiční tvary se s novou technologií kamarádí velmi dobře, ale vymýšlejí se i nové vzory. Například teď má nástrojárna v práci nový tvar kočky, která by se mohla do výroby zařadit už v roce 2016.

Vývoz formiček

Horní Blatná vedle ostatního sortimentu kuchyňských pomocníků chrlí ročně i statisíce vánočních formiček desítek tvarů a provedení. Prezentuje se i na největším veletrhu spotřebního zboží Ambiente v Německu a hornoblatenské formičky cestují nejen do okolních států, ale dokonce až do Jihoafrické republiky nebo do Spojených států amerických. Tady jsou žádané především formičky s teflonem. Americké hospodyňky totiž tyhle formičky využívají i na tvarování domácí čokolády a teflonový povrch se v tom báječně osvědčil. I kvůli vývozu mají v Horní Blatné posunutý kalendář. Vánoční zakázky začínají už v srpnu a expedice bývá hotova do konce září.