Fungujeme na baterky?

Jak často se nabíjíte? Kdy vám naposledy vyměňovali baterku? Před třiceti lety klidně jednou ročně. Dnes vydrží přes 10 let. Záruka je prý šestiletá.

Hostem našeho dnešního podcastu je člen výboru Společnosti biomedicínského inženýrství a lékařské informatiky ČLS JEP pan ing. David Korpas. Řekne nám o tom víc.

Už to začalo. Elektronizace ve zdravotnictví neznamená jen vedení klinické dokumentace na počítači a její výměna mezi specialisty, ale něco více.Už v minulém století vyráběla Tesla ve Valašském Meziříčí tranzistorové kardiostimulátory, později přešla na integrované obvody, ale baterky se pacientovi pod kůží musely vyměnit v desítkách zákroků až do konce jeho života. Když nemocnému hrozí, že se mu může zastavit srdce, implantuje se mu defibrilátor. Ten má spotřebu trochu vyšší, ale podle potřeby mu srdce zase „nahodí“. Dnešní realita.

Bez elektřiny v těle to prostě někdy nejde a pan inženýr Korpas nám v dnešní podcastu prozradí detaily.

autor: Petr Arenberger
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.