Vystudoval medicínu, aby léčil zdravotní systém

Titul MUDr. má z 1. lékařské fakulty UK v Praze, titul PhD. ze 3. lékařské fakulty, ale brzy přestal léčit pacienty, ale začal se dívat na zoubek zdravotnímu systému. Dovede poradit a pomoct při usnadnění dostupnosti nových léků v naší republice. Ví, proč se včera registrovaný lék Evropskou lékovou agenturou nedostane už dnes na pulty našich lékáren.

Mým dnešním hostem je MUDr. Tomáš Doležal, který rozumí analýzám, statistice, technologiím a spoustě dalších postupů, které určí, jestli se zavedení konkrétního léku vyplatí.

Víte, jaká je vaše hodnota? Dostanete lék, který je dražší než vaše QUALY (quality adjusted life years)? Co je specifický léčebný program? Vyplatí se platit očkování? Vyplatí se prevence? Co je to HTA (health technology assessment)? Kam teče u nás ročně 500 miliard korun? Můj dnešní host to ví, a když si ho poslechnete v dnešním podcastu, budete to vědět také.

autor: Petr Arenberger
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.