Furiant, to býval vejtaha, náfuka, haur. Furiant je také lidový tanec, ve kterém můžete soutěžit na Tuchlovické pouti

2. březen 2024

Tancem, který se stal součástí České besedy, se inspirovali naši přední hudební skladatelé, Antonín Dvořák nebo Bedřich Smetana, od jehož narození (2. 3. 2024) uplynulo 200 let.

Na folklorním festivalu Tuchlovická pouť se soutěž ve furiantu bude letos konat poprvé. Temperamentní lidový tanec mohou předvést taneční páry od 16 let výše. Jak se tančí furiant? Pokud jste viděli Prodanou nevěstu, určitě si vzpomenete i na tanec furiant.

Furiant je lidový tanec, ve kterém můžete soutěžit na Tuchlovické pouti

Pokračuje Adam Votruba, etnograf z Regionálního muzea Kolín: „Bedřich Smetana využil furianta do svojí Prodané nevěsty.“ Vzpomínáte na scénu, kdy se Jeník s Kecalem domlouvají v hospodě a chasa pak tančí? To je furiant. „Furianta ve svém díle využil i Antonín Dvořák, dokonce několikrát. Nejznámější je asi inspirace furiantem ve Slovanských tancích.“

S menší bodovou váhou se bude honotit pěvecký projev a vhodně zvolený oděv

Soutěž ve furiantu, kterou vyhlašují Regionální muzeum v Kolíně a folklorní festival Tuchlovická pouť, se bude konat v neděli 5. května 2024.Taneční výkony posoudí odborná porota. Hodnocena bude kvalita tanečního provedení a dodržování tradičních tanečních kroků, vedle toho s menší bodovou váhou i pěvecký projev a vhodně zvolený oděv.

Tanečníci budou požádáni, aby uvedli prameny, z nichž jejich taneční provedení čerpá. Za nevhodné se považuje kombinování pramenů regionálně vzdálených. Tanečníci rovněž dodají notové poklady pro doprovodnou kapelu, v nichž bude uvedena základní melodie, počet přehrávek, tempo. (Ve výjimečných případech může pořadatel povolit, aby tanečníky doprovázela muzika, kterou si sami zvolí.)

Přihlášku k taneční soutěži je třeba podat nejpozději 15. března 2024.

Přihlášku a případné dotazy zasílejte na mailovou adresu:

votruba@muzeumkolin.cz

Nebo na poštovní adresu:

Regionální muzeum v Kolíně

Regionální odborné pracoviště pro péči o tradiční lidovou kulturu Středočeského kraje

Brandlova 35

280 02 Kolín I

Více zde:

https://www.facebook.com/events/888414919550571/?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[]%7D&locale=ms_MY

http://tuchlovickapout.cz/

https://www.lidovakultura.cz/2018/02/12/b-10-furiant-obecne-rozsireny-tanec/

Spustit audio