Glorie Schwarzová: Vědci vliv Měsíce na člověka popírají, lidé mu ale věří

22. březen 2013

S poradkyní zdravého životního stylu Ing. Glorií Schwarzovou jsme mluvili o alternativním pohledu na to, jak Měsíc ovlivňuje člověka.

Povídali jsme si o tom, jak v průběhu historie člověk pozoroval jednotlivé fáze Měsíce. Probírali jsme, proč někdy na nás působí, když je Měsíc v úplňku. Hovořili jsme i o tom, jak se na vliv Měsíce na člověka dívají vědci.

Po tisíciletí žil člověk v souladu s rozmanitými rytmy přírody, aby si zajistil přežití. Pozoroval a naslouchal důležitým jevům, i když ze začátku neznal jejich příčiny.

Na postavení Měsíce závisí řada svátků

Slunce, Měsíc a hvězdy se nabízely jako přírodou daný rámec, jakési „ručičky a ciferník“ těchto hodin. Z jednoho prostého důvodu: Podstatou rytmu je opakování.

kalendář

Mnoho kalendářů v minulosti se řídilo putováním Měsíce, protože jeho postavení ukazuje a ohlašuje síly, které mají pro vše den lidí mnohem větší význam než postavení Slunce. Možná víte, že ještě dnes závisí řada našich svátků na postavení Měsíce.

Například Velikonoce se od 2. století vždy slaví první neděli, která následuje po prvním úplňku po začátku jara.

Ke konci 19. století upadla znalost těchto zvláštních přírodních rytmů téměř přes noc v zapomenutí. Podle zastánců alternativních přístupů je důvodem to, že nám moderní technika a medicína slíbily rychlejší řešení problémů všedního dne. Pozorování a sledování přírodních rytmů se najednou zdálo zbytečné.

Vědci vidí vliv Měsíce na člověka jinak

Podle vědců jsou příčinou tak rozšířené víry ve vliv Měsíce staré tradice a pověry, vycházející původně snad z mylné interpretace nebo z kognitivních klamů. Víra ve vliv Měsíce na člověka vychází i z mylné představy, že když má Měsíc takovou sílu, že ovlivňuje příliv moře, jistě musí mít podobný vliv na člověka, tvořeného z 80 procent vodou.

Měsíc nad Zemí

Hypotézy o působení Měsíce prověřovala nejméně stovka vědeckých studií. Nepochybné je jen jeho působení na mořský příliv, nikoli na zemětřesení, nepatrný efekt mají měsíční fáze na globální teplotu, a tím snad i na růst rostlin.

Naproti tomu nebyla zjištěna signifikantní korelace úplňku s žádným z následujících jevů: úmrtnost, vraždy, sebevraždy, úrazovost, domácí násilí, únosy, výskyt nemocí, počet porodů, příjmů na psychiatrická oddělení ani na jiná nemocniční oddělení, alkoholismus, epilepsie nebo náměsíčnost.

Použité údaje z portálu sysifos.cz.

Spustit audio