Hana Bílková miluje regionální historii. Obyvatelům Líbeznic ráda vypráví příběhy místních průmyslníků a vynálezců

25. říjen 2023

Hana Bílková měla jako ředitelka Oblastního muzea Praha západ na starost revitalizaci areálu horního zámku v Panenských Břežanech. Za obětavou práci letos získala Cenu hejtmanky Středočeského kraje. Ani v důchodu nezahálí a svůj čas věnuje pátrání po zajímavostech z historie Líbeznic.

V obci Líbeznice, kde Hana Bílková bydlí, zná téměř každý kámen. Ví, proč se Cukrovarská ulice jmenuje právě Cukrovarská, ale také, kde býval rybník nebo vězení. Při procházce po návsi umí poutavě vyprávět o tom, co se v obci dělo před 150 lety. Navíc je to vyprávění zábavné, které přibližuje zajímavé obyvatele Líbeznic, mezi kterými nechyběli průkopníci průmyslu a vynálezci.

Když zalistujete Líbeznickými zpravodaji z letošního roku, najdete v nich hned několik článků Hany Bílkové. Svým sousedům ve zpravodaji přibližuje vznik elektrárny na Plickově statku nebo osudy vynálezce a ředitele místního cukrovaru Jana Fischera. Dozvíte se tam, že kouř z kotelny cukrovaru zamořoval okolí. Jan Fischer ale vymyslel systém, který snížil spotřebu paliva a zlepšil tím ovzduší v obci. Úsporné topení zaujalo i správu Národního divadla, a tak bylo pod dozorem Jana Fischera namontováno i v této historické budově.

Na procházku po obci s nadšenou historičkou můžete vyrazit v rámci Noci kostelů. Seznámí vás s místy, kde bývala kovárna, elektrárna a kde se vybíralo mýto. Letošní Noc kostelů je v plánu 10. června.

Čím je podle Hany Bílkové zajímavý kostel v Líbeznicích? A kdo se zasloužil o první elektrické osvětlení v obci? Poslechněte si v reportáži Báry Kvapilové.

Spustit audio