Hasiči po 50 hodinách dohasili požár haly v Žebráku. Poslední jednotky ukončily práce

16. srpen 2023 17:20

Hasiči ve středu po 13.00 ukončili zhruba po 50 hodinách zásah u rozsáhlého požáru haly v Žebráku na Berounsku, z místa odjely poslední jednotky. Hala, kde se vyrábějí plastové díly do aut, začala hořet v pondělí před polednem.

V noci na středu na místo dohlíželo několik hasičů s termokamerami. Po posledních dopoledních kontrolách byl na místě ještě vyšetřovatel, poté předali hasiči místo majiteli, řekl mluvčí středočeských hasičů Jan Sýkora.

„Dnes krátce po jedné hodině byla nahlášena likvidace požáru a všechny jednotky se vrátily na své základny,“ uvedli hasiči na síti X, dříve Twitteru.

Čtěte také

U požáru zasahovalo při největším nasazení přes 150 hasičů s více než 30 cisternami a další technikou. V pondělí, kdy se část haly zřítila, s hašením pomáhal vrtulník Blackhawk s bambivakem.

Na několik hodin byl vyhlášen nejvyšší stupeň požárního poplachu. Poté, co se požár v pondělí odpoledne přestal šířit, ho hasiči postupně snižovali, na základní se dostal v úterý ráno. Halu opustilo v pondělí po vypuknutí požáru 70 zaměstnanců firmy, všichni vyvázli bez zranění.

Čtěte také

Škoda po požáru haly je podle policie 1,8 miliardy korun, čtvrtá nejvyšší od roku 1990. Policie požár vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti.

Kriminalisté pracují se dvěma verzemi, jednou je nedbalost, druhou technická závada. Zdravotníci v pondělí ošetřili 15 hasičů, kteří se většinou dehydratovali při zásahu, tři převezli k dalšímu vyšetření do nemocnice.

zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK , HZS Středočeského kraje
Spustit audio