Nevíme, co s námi bude. Je to katastrofa, shodují se zaměstnanci před areálem vyhořelé průmyslové haly v Žebráku

15. srpen 2023 15:00

Hasiči dokončují zásah u požáru haly na výrobu plastů v Žebráku na Berounsku. Podle policie způsobil oheň škodu ve výši 1,8 miliardy korun. Zaměstnanci firmy teď mají obavy, co s nimi bude. Nejen s nimi natáčela reportérka Věra Hájková.

Průmyslovou halu v Žebráku na Berounsku zachvátil v pondělí dopoledne požár, který za sebou nechal podle policie škodu 1,8 miliardy korun, tedy čtvrtou nejvyšší za 33 let. Shořela celá hala na výrobu plastových autodílů, výrobní linka i materiál.

Čtěte také

Příčina požáru zatím není známá, vyšetřovatelé předpokládají, že ho způsobila nedbalost nebo technická závada. Případ vyšetřují jako obecné ohrožení z nedbalosti, za které pachateli v případě obvinění hrozí osm let vězení.

Na své pracoviště se mohou dívat jen přes plot

Zatímco hasiči postupně ukončují zásah, před areálem se schází zaměstnanci firmy.

Areál společnosti Novares CZ v Žebráku, kde vyhořela průmyslová hala

„Přijela jsem se podívat na to, co zbylo. Budeme čekat, co s náma bude,“ říká smutně žena, která u společnosti pracovala 12 let.

„Je to katastrofa, hrozný. Co na to říct? Člověk přišel o práci, tenhle vedle tady pracoval 8 let. Prostě je to hrozný. Na to nejde nic říct,“ vyjadřuje své emoce další zaměstnankyně a dodává: „Včera jsem naštěstí v práci nebyla, ale bylo tady spoustu lidí, o který jsem se docela bála.“

Zatímco zaměstnanci s obavami o svoji budoucnost sledují vyhořelou firmu, hasiči postupně odjíždějí. Další postup likvidace požářiště popisuje jejich mluvčí Jan Sýkora:

„Bude zřízena dohlídka, to znamená, že jedna jednotka tady zůstane a bude pravidelně kontrolovat celé požářiště termokamerou. A pokud by něco nalezla, tak to dohasí A teprve potom, až bude ukončena ta dohlídka a bude jistota, že se tu nic nemůže rozhořet, tak to bude předáno majiteli. Mezitím samozřejmě ještě proběhne vyšetřování na místě zásahu.“

V hale společnosti Novares CZ Zebrak začalo hořet v pondělí kolem 11:00 a během dne se u požáru vystřídalo 154 hasičů z 25 jednotek, kteří měli k dispozici 33 cisteren. Pomáhal jim i vrtulník s bambivakem, který shazoval vodu doprostřed zřícené haly. Zásah komplikovalo vedro. Halu po vypuknutí požáru opustilo 70 zaměstnanců firmy, všichni vyvázli bez zranění. Zdravotníci v pondělí ale ošetřili 15 hasičů, většina byla dehydratovaná, tři převezli k dalšímu vyšetření do nemocnice.

autoři: Věra Hájková , JMys | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio