Hasiči po požáru haly v Žebráku hledají skrytá ohniska. V zásahu budou pokračovat i během úterý

15. srpen 2023 08:00

Hasiči pokračují v likvidaci rozsáhlého požáru průmyslové haly na výrobu plastů v Žebráku na Berounsku. Přes noc s pomocí termokamery hledali skrytá ohniska, která se nacházejí pod zřícenými částmi budovy. Současně s těžkou technikou rozebírali část železobetonové konstrukce vyhořelé haly.

V zásahu budou pokračovat i během úterý. Podle prvních odhadů oheň způsobil škodu za 1,5 miliardy korun. Příčinu požáru určí vyšetřování.

Čtěte také

„Přes noc jsme rozebírali část konstrukce, kam se předtím nedalo dostat pozemní cestou ani ze vzduchu. Vyhledávali jsme s pomocí termokamery skrytá ohniska, kterých je pořád několik. Na místě je nyní deset jednotek, víc než 30 hasičů a šest cisteren,“ uvedl po 6.00 mluvčí středočeských hasičů Jan Sýkora.

Dodal, že v pondělí se u požáru vystřídalo 154 hasičů z 25 jednotek, kteří měli k dispozici 33 cisteren. Zasahující hasiči musí nyní zasahovat opatrně a pomalu. Požár už není intenzivní, zdálky není vidět kouř, ale požářiště je ale stále zadýmené, popsal Sýkora.

V pondělí po poledni vyhlásili hasiči vzhledem k rozsahu požáru a počtu zasahujících jednotek zvláštní, nejvyšší stupeň požárního poplachu. Kolem 20.00 ho snížili na druhý, který podle Sýkory stále platil i v úterý ráno. Až to bude možné, velitel zásahu ho plánuje snížit na první, nejnižší.

Požár průmyslové haly u Žebráku na Berounsku si vyžádal vyhlášení zvláštního stupně požárního poplachu

Hala na výrobu plastových dílů pro automobily společnosti Novares CZ Zebrak hořela v plném rozsahu už po příjezdu hasičů, později se zřítila. Požár se přestal šířit kolem 15.00. S hašením pomáhal vrtulník Blackhawk s bambivakem, který shazoval vodu doprostřed zřícené haly.

Halu opustilo po vypuknutí požáru 70 zaměstnanců firmy, všichni vyvázli bez zranění. Při hašení se jeden hasič lehce zranil, dva se nadýchali kouře a několik dalších bylo dehydratovaných.

Policie kvůli zásahu hasičů v obou směrech uzavřela nedalekou dálnici D5 mezi 34. a 41 kilometrem, řidiči jezdili zhruba tři hodiny po objízdné trase.

zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK , HZS Středočeského kraje , Policie ČR
Spustit audio