Hledáte jarní přílohu k pečenému masu? Vyzkoušejte zadělávanou kapustu

Už máte přes zimu dost rýže, různě upravovaných brambor a knedlíků? Zkuste si udělat třeba k pečenému kuřeti nebo vepřovému masu zadělávanou kapustu. Jde o rychlou a zajímavou přílohu, kterou nás naučil šéfkuchař Martin Pudil z táborského Hotelu Dvořák.

Zadělávaná kapusta:

400 g čerstvé kapusty
30 g špeku
100 g kořenové zeleniny
1 šalotka
česnek
tymián
pažitka
1 dcl kuřecího vývaru
smetana
máslo

Restujeme kořenovou zleninu

Postup:

1. Opranou kapustu nakrájíme najemno.

2. Na rozpálené pánvičce si rozpustíme máslo a opečeme si na malé kostičky nakrájenou slaninu a kořenovou zeleninu. Přidáme nakrájenou šalotku, trochu česneku a snítku tymiánu. Přisypeme nakrájenou kapustu, kterou lehce zarestujeme.

3. Zalijeme kuřecím vývarem a vaříme přibližně tři minuty.

4. Přilijeme smetanu (doporučujeme použít 33% smetanu), promícháme a zredukujeme. Nakonec přidáme pažitku a máslo.

Přisypeme nakrájenou kapustu

5. Podáváme s chlebem nebo jako přílohu k pečenému kuřeti nebo vepřovému masu.


Martin Pudil

Vaří rád a s nadšením. Reprezentuje také naši zemi v Národním týmu kuchařů a cukrářů. Naposledy reprezentovali v listopadu 2014 v Lucemburku. Získali stříbrnou medaili za teplou kuchyni a bronzovou za studenou. Připravovali lososa, vepřové s gratinovanými bramborami, kroketu z bůčku a jako dezert maliny se smetanou. Šéfuje kuchyni hotelu Dvořák v Táboře. Vaří českou kuchyni – hodně zeleniny, ryby, maso.