Hrají, zpívají a tančí. Mladí herci z Dolních Stakor mají talent!

14. září 2020

V obci Dolní Stakory na Mladoboleslavsku už osmým rokem funguje dětský divadelní soubor Tyl. Stal se držitelem Zlatého oříšku, ocenění pro talentované děti. Kdo je viděl, nediví se. Nadšená principálka souboru, Iva Müllerová, povoláním zdravotní sestra, píše scénáře hudebních pohádek, texty písní, pohádky režíruje, šije kostýmy. Každý rok má premiéru nová autorská hra.

Iva Müllerová říká: „V souboru jsou děti z naší vesnice, jen dvě jsme si vypůjčili z té sousední.“ Někde se prostě talenty rodí! Za roky práce jsou děti navíc výborně sehrané. Za to, že se jim dobře daří, „může“ i pravá ruka Ivy, Monika Zvěřinová. Herce nalíčí a během představení sedí u mixážního pultu a počítače, sleduje scénář, pouští písně, je osvětlovačkou.

U nich v obci jsou představení dětského Tylu vždy vyprodaná. Hrají pro školy a školky na Mladoboleslavsku i v dalších místech kraje. Paní učitelky říkají, že se jim nestává, aby děti celou hodinu vydržely sledovat divadlo a přirozeně se do představení nechávaly zapojit.

V roce 2015 se soubor stal vítězem soutěže Zlatý oříšek Foto archiv Zlatý oříšek 1.jpg

Iva Müllerová se snaží „šít role dětem na tělo“. A protože scénáře hudebních pohádek jsou okořeněné vtipnými hláškami ze života, dětský divadelní soubor Tyl sklízí potlesk.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.