Hrášková polévka s citronovou kůrou a mátou

V pátečních apetýtových receptech uzavíráme polévkový speciál podle Světlany Synákové, autorky kuchařky Atlas polévek. Dnes pro vás máme recept na Hráškovou polévku s citronovou kůrou a mátou. 

Budete potřebovat:

  • 800 g hrášku (vyloupaný čerstvý nebo mražený)
  • vodu – tolik, aby hrášek byl na dva prsty ponořený
  • 1 citron
  • 1 malý svazeček máty peprné (nebo 1 lžíce sušené marocké máty nana)
  • 2 lžíce strouhaného kokosu (lze vynechat)
  • 1 cibuli
  • sůl
  • olivový olej

Postup:

  1. Za stálého míchání opečeme cibuli na olivovém oleji do měkka.
  2. Přidáme hrášek, zalijeme vodou, osolíme a krátce povaříme (asi jen 5-6 minut od okamžiku varu).
  3. Rozmixujeme dohladka ponorným mixerem.
  4. Ostrouháme kůru z citronu a vymačkáme šťávu.
  5. Rozmixujeme nakrájenou nebo sušenou mátu, kokos, citronovou šťávu a kůru s trochou vody na pastu a přidáme do polévky.
  6. Dobře promícháme a dle potřeby osolíme nebo dokyselíme.
  7. Už nevaříme.
  8. Podáváme teplou nebo studenou, ozdobenou plátkem citronu a lístky máty.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.