Hubneme sportem aneb jaký si vybrat dle stupně obezity, ale aby nás zároveň nezničil?

1. prosinec 2011

Doktorka Kateřina Cajthamlová se tentokrát pustila do sportu. Poradila, jak má cvičit ten, který váží 150, 130, 100, 90 kilogramů... Každý svým způsobem jinak.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Dnes budeme sportovat, vážení.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, my ne. Ale vy.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Budeme o tom mluvit a budeme vám radit, jak sportovat. A jaký sport zvolit v případě, jak moc jste vyžraní, když to takhle řeknu, jak moc jste obézní, kolik máte obvod v pase a podobně. Jakou máte váhu. Paní doktorka Kateřina Cajthamlová už se tady trošku rozčiluje.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ne, já se nerozčiluju, vy si to představujete jak pověstný Hurvínek pověstnou válku. Ono to tak není, protože já to pro posluchače budu do úmoru opakovat. Záleží totiž na pohlaví, na výšce, na váze, na věku, záleží na tom, jaký má ten člověk zdravotní stav. A nejprotivnější na veškerých mých doporučeních je, že nejlépe mu poradí jeho lékař. My tady totiž sedíme a dáváme jenom obecné rady.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak a teď mně nejde o to, abychom radili konkrétně tak a tak to musí být. Ale přece jenom podle mě je rozdíl, jaký druh pohybu a sportu doporučíte člověku, který váží 150 a který váží 90 kilo.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
A vidíte, a zase budu protiva. Ono záleží na tom, jestli ten člověk má postavu statnou nebo tučnou, anebo jestli je sportovní, anebo nesportovní. Správně si pamatujete obezitu nebo vykrmenou, ale tak já to rozdělím jenom na tu statnou a tučnou. A na sportovní, nesportovní. Naprosto jiná doporučení budeme dávat člověku, který ztloustnul, protože vysadil nějaký typ sportu a je třeba veslař nebo to byla tanečnice. A jeho tělo, anebo její tělo je zvyklé na pravidelnou dávku pohybu. Tam řekneme, prosím, pusťte se do něčeho mírnějšího, než jste dělali dřív. A postupně se dostaňte na svou formu. A bude to to nejrozumnější doporučení. Já nebudu doporučovat člověku, který rád vesloval, aby začal bruslit.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Čím víc jsem se původně pohyboval a věnoval nějakým takovýmto činnostem sportovního charakteru, tím spíš budu se muset pohybovat, abych postavu si udržel i později?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, ale také tím lépe mi půjde hubnutí. Většinou ti sportovci totiž mají velkou výhodu v té svalové hmotě. Protože oni hubnou, i když spíš. Což ti, kteří jsou pouze tuční, tak tuhle výhodu nemají. A nejprve musí tu svalovou hmotu nějakým způsobem nabrat. Já mám pár pacientů, kteří nesportovali vůbec nikdy, jsou úplně zděšeni, co mají dělat. A teď jenom slyší slovo posilovna a říkají, já nebudu chodit do posilovny. Já říkám:"Nikam nechoďte." Já si nebudu kupovat žádný stroj. Říkám:"Žádný si nekupujte. Co kdybyste si pořídili jedinou věc, a to dobré boty a vydali se na normální procházku." Oni koukají a začnou se vymlouvat. Tam je zima, a já nepůjdu, protože já se bojím večer. Tak já říkám:"Tak místo, abyste s manželem koukali na televizi nebo se hádali u stolu, běžte se hádat ven. Buďte peripatetici, vyčistí se vám hlava." Pokud už něco si chtějí koupit kromě těch dobrých bot, tak jsou ty moderní hůlky. A to tady chci zdůraznit, čím je pacient tlustší a obéznější, víc váží, tak tím spíš by si ty hůlky měl pořídit. Protože ony mu roznesou hmotnost celého těla vlastně ne na dva body, což jsou ty jeho ubohé týrané končetiny, ale na čtyři body. A dojde k zapojení horní části těla, zlepší se dýchání a ten člověk jde daleko vzpřímeněji. Zvláště lidé, kteří mají veliké břicho, tak mívají předsunuté držení lebky, bývají takový nahrblí. A vlastně hlavní tíha jejich těla spočívá na přední části chodidel, takže mívají příčně ploché nohy. A tam potom ta mechanika pohybu není moc dobrá. A pokud začnou chodit teď v zimě, tak si mohou nastydnout páteř a mohou mít velké komplikace v podobě nějakých výhřezů plotének a podobných věcí. Zvlášť pokud se jako úzkostně otáčejí, jestli za nimi náhodou někdo neběží. Takže doporučuji úplně jednoduché věci. Batoh na záda, každý den chodit na nákup, nosit lehkou zátěž a začít dělat takové ty normální věci jako chodit po rovině, chodit místo jezdit tramvají a autem, chodit do schodů, chodit, když mám nějakou poradu, prostě chodit, chodit, chodit. To je fyziologický způsob pohybu. Část lidí může taky třeba plavat. A k tomu se vrátíme po písničce.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Vracíme se, jak jsme slíbili s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou. Je tu seriál Hubněte zdravě, vy posloucháte Region. A mluvíme o sportovních aktivitách pro ty, kteří chtějí hubnout. Začali jsme tou chůzí, to je pro ty asi "nejtěžší" případy a to je to nejsnazší, co může udělat vlastně i kdokoliv. Naznačila jste plavání. To znamená, to je činnost, která přijde jakoby bonus, když už se dostanu třeba s váhou níž, nebo to můžu přidat i v těch nejtěžších případech?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dokonce existuje i ta věc, že když je někdo opravdu velmi těžce obézní a velmi mnoho váží a má například bolavé klouby, to znamená i prostá chůze mu dělá potíže, představme si, že vlastně kolenní kloub, když jdeme třeba do schodů, tak nese váhu celého těla. A to může být, my jsme to jednou počítali, na plosku nohy je to v podstatě tatáž zátěž jako železobetonová mostní konstrukce. Čili to je fakticky obrovská zátěž. V takovém případě, to se bavíme třeba o dvousetkilovém člověku, který má tedy nohu devětatřicítku, abych mluvila úplně přesně, v takovém případě je potom šetrnější pro jeho celý systém, aby se pohyboval ve vodě. A takoví lidé mohou jít do bazénu, oni většinou nijak zvlášť dobří plavci nejsou, tak můžou ten bazén obcházet. To už možná někdo jste si všiml z různých seriálů, že takhle se například cvičili závodní koně, aby měli pěkné pevné nohy. To znamená, ono to chození v tom bazénu jednak to tělo nadlehčí, takže ty klouby tolik netrpí. Jednak ten člověk tím, jak se snaží tedy stát správně a nadechovat se, aby se neutopil, tak má i vzpřímenější držení těla. A začíná se tak nenásilně pomaličku pohybovat. Pokud už něco s plotýnkami má, tak je tenhle ten způsob pohybu ne úplně dostatečný, tam by měl přidat plavání pod vedením trenéra. Tím se posilují mezilopatkové svaly, břišní svaly. Samozřejmě i pažní svaly. A navíc ten člověk musí dýchat do vody, čímž se zlepšuje i ventilace, což u těch velmi obézních bývá velmi žádoucí. Takže plavání doporučuji. A pro lidi, kteří jsou špatní plavci, neplavci nebo se jenom jsou zvyklí namáčet, takové to plavání na paní starostovou, kdy má hlavu venku ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Jsou i typy, co ani neplavou, co jenom do té vody vstoupí a stojí.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Jenom vstoupí, stojí a vrtí nohama, i to je lepší než nic, Patriku. Jako to opravdu záleží na tom, co ten člověk zvládne. A já si myslím, že nutit takového obézního, který nikdy nesportoval, k tomu, aby najednou začal prostě šílet, to nikdy k ničemu nevede. Takže ten člověk prostě musí si a ideálně sám vybrat typ pohybu, ke kterému má aspoň nějaké dispozice, ke kterému nemá vyslovený odpor. A bylo by báječné, kdyby to mohl dělat ve skupině nějakých příznivě nakloněných lidí, anebo jiných obézních. Protože někdy ti velmi obézní se stydí chodit mezi štíhlou populaci.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Dál si povídáme o sportu, dál si povídáme s paní doktorkou Kateřinou Cajthamlovou a dál tedy o těch činnostech a jednotlivých vahových kategoriích. My jsme začali, v tom případě, že ten člověk je hodně obézní, tak jsme přidali už zmíním to tedy tu chůzi, plavání. Když se mu podaří docílit toho, že zhubne, trošku zhubne, co může přidat dalšího, aby mu to neuškodilo, ale spíš pomohlo?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tady bych řekla, trošku zhubne, pro některé typy strojů cvičících, znamená dosáhne hmotnosti alespoň 120 kilo. Prosím shora, to znamená, z těch 180 alespoň 120. Existuje pár cvičících strojů, některé veslovací stroje, které unesou až 220 kilo, ale není jich mnoho a bývají spíš ve specializovaných fitness centrech nebo v nějakých medicínských zařízeních. Takže ten člověk běžný, který chce chodit do běžné nějaké posilovny, by měl mít alespoň 120 kilo. S tím už si může koupit i nějaký stroj domů. To jsou ty eliptické stroje, kde je zase výhoda, za prvé měří se mu tam tep během toho výkonu, může zapojit dolní i horní končetiny, je to simulátor chůze v podstatě. Další velmi oblíbená věc je rotoped, tady už jsem trošku skeptičtější, protože ty rotopedy jsou konstruovány tak, že ten člověk vlastně pololeží, což je dobré na kardiovaskulární trénink celkový, ale u těch obézních nezapojuje příliš zádové svaly, břišní rovněž ne. Dýchání nemusí být ideální, čili s tím rotopedem, těžko říct, spousta lidí si ho pořídí, on je poměrně nákladný a pak z něj mají drahý věšák na prádlo. Takže si myslím, že stačí jednodušší věci. Velmi populární je dnes takový polokruh, který se jmenuje Bosu, vypadá to jako rozříznutý míč, který má na té spodní ploše plošinu. Nejprve si ho tedy položíme jako ten vrchlík nahoru a člověk, který tedy už má hmotnost, aby ten míč neprošlápl, oni mají různé hmotnosti, tak může na tomhle tom vlastně balančně cvičit. Tam někdy stačí jenom stát. Pro ty lidi velmi neobratné doporučuji s těmi hůlkami, aby se opírali. A jenom tím, jak stojí, tak už vlastně si stabilizují pánev. Zatím nehubne, ale pomáhá si vytvořit svaly, které mu potom umožní vzpřímené držení těla. Z těch dalších aktivit, které můžeme provozovat doma, jsou různá ta cvičení, kdy se zapojuje dýchání, kdy děláme ty malé pohyby buď na míči nebo s nějakými jednoduchými pomůckami. Nedoporučuju vůbec skoky v této fázi, nedoporučuji běh. Čili u těch velmi obézních opravdu pozor na klouby, pozor na páteř.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Kdy může přijít běh?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já bych řekla až ve chvíli, kdy ten člověk dosáhne hmotnosti nižší než těch sto kilo.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To znamená, pak mohou přijít i ty sporty, kdy se běhá, ty skupinové, společenské?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Určitě, ještě teď se nám blíží zima, velmi výhodný typ sportu, pokud je člověk dobře oblečen a umí to, jsou běžky, protože to je zase určitý simulátor chůze, to je báječné. Asi, co se týče sjezdování, tam moc benefitů nevidím, ale pokud ten člověk byl zvyklý sjezdově lyžovat, tak to bude pro něj asi zábavnější. Na led bych ho v bruslích možná ještě nepustila, to by se mohl probořit, možná na stadionu ne, ale až bude mít kolem těch sto kilo, tak už může jít i bruslit. Pak může i na jaře používat inliny a začít takové ty rychlejší typy sportu. Vždycky si ti obézní velmi stěžují, že hubnou víc na horní polovině těla. Říkáme jim, je to proto, že vy zatěžujete hlavně dolní končetiny. To znamená, tam ta svalová výbava zůstává, ale pokud nějak nezatěžujete horní končetiny a záda, tak se nedivte, že hubnete. Takže batoh s nějakou zátěží. Říkám-li s nějakou, tak si myslím tak pět, maximálně deset kilo. Jako deset kilo opravdu už silný muž. Takže u žen bohatě stačí fakt ten každodenní nákup s pětikilovým batohem na zádech. Trošku používat činky, u těch, kteří raději chodí do fitka, mohou používat vibrační plošinu. Tady chci jenom zdůraznit, že existují kontraindikace, takže nejdřív se poradit s lékařem, jestli nemáte makulární dystrofii, to je choroba očí. Čili s očním lékařem. Poradit se s obvodním lékařem, jestli například nemám křečové žíly nebo nějakou jinou kontraindikaci, epileptici nesmějí používat vibrační plošiny. A pacienti, kteří trpěli výhřezy plotének, by neměli. Takže tohle to vždycky, než jdu do fitka, prodiskutovat se svým lékařem. Lékař většinou velmi dobře zná ty kontraindikace. Takže fakticky nic nedělejte jen tak, že jste se rozhodli, nebo že to dělá kamarádka, která je o třicet kilo lehčí. Oblíbené jsou věci typu spinnig a zumba. O tom jsme tady mnohokrát hovořili. Opravdu je rozdíl, jestli se do zumby pustí dívka osmdesátikilová a dívka stočtyřicetikilová. U té druhé to může být veliké riziko nejen pro klouby a páteř, ale i pro kardiovaskulární systém.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tolik k pohybu, tedy díl Hubněte zdravě v pohybu s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou. I na příště se na vás těšíme. A pokud nám chcete dát nějakou zprávu, využijte schránky katerina.cajthamlova@rozhlas.cz. I starší díly si můžete poslechnout na naše webu www.ceskyrozhlasregion.cz.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Krásně jste to řekl. A já jenom zdůrazním, neplatí, jsi-li tlustý, nežer, ale platí jsi-li tlustý, hýbej se.



Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio