Hubněte zdravě a díl věnovaný dotazům posluchačů

10. květen 2012

Tentokrát doktorka Kateřina Cajthamlová odpovídala na vaše dotazy z Facebooku nebo e-mailové schránky katerina.cajthamlova@rozhlas.cz. Některé z nich jsme vybrali i jako námět pro další díly pořadu.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Je tu seriál Hubněte zdravě. S námi ve studiu je i doktorka Kateřina Cajthamlová a tak přeji dobrý den.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobré odpoledne.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Dnes trochu se zaměříme i na to, že máme facebook našeho pořadu. Tedy na facebooku jsou stránky www.facebook.com/hubnetezdrave. Mimochodem tam se třeba také diskutovalo i s vámi na téma, kdyby se prodávala váha s obrázky, jakou byste chtěli mít. Byla tam třeba i laň, jaký obrázek byste chtěla mít, vy paní doktorko, na váze, která váží vaše tělo?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Vzhledem k tomu, že já se nevážím zas tak často, tak mně by to bylo úplně fuk. Já tam nějaký obrázek mám. Myslím, že to je srdíčko a mně to vyhovuje.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Dobře. My se ale budeme věnovat hlavně těm dotazům, které chodí jednak přes facebook a jednak přes emailovou schránku katerina.cajthamlova@rozhlas.cz. Kam přišel dotaz i od Petry, naší věrné posluchačky. A to mě zaujalo, z Berlína, až tam nás poslouchají. Píše, od minulého roku jsem se začala více zajímat o stravování a cvičení, protože jsem chtěla shodit zhruba deset kilo, maximální váha teď 70 kilogramů a chtěla jsem shodit tedy deset kilogramů přebytečného tuku, který jsem v posledních dvou až třech letech nabrala. Touto cestou bych se vás chtěla zeptat, i co říkáte na výrok, který jsme si minulý týden přečetli na Internetu. A ten zní, snídej jako císař, obědvej jako princ a večeř jako chuďas. Tak co, paní doktorko.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Takže za prvé bych chtěla říct, že slečna Petra nebo paní Petra ještě přidala svůj jídelníček, ze kterého vyplývá, že má občas chuť na čokoládu. Ona i v tom dotazu řeší sacharidy. To je běžná chyba všech hubnoucích, že vlastně chtějí se zbavit nadbytečného tuku a zbavují se ve stravě sacharidů a potom mají chuť na čokoládu, která je tučná, zvlášť tady, jak píše naše berlínská posluchačka, má sedmdesát procent kakaa, čili víc tuku než ty čokolády, které mají menší procento kakaa. Ty mají víc cukru. Chtěla bych říct, že ona má plán mít 60 kilo, což by jí posunulo do podvýživy, protože současný bodymas, se kterým ona ještě pořád není spokojena, je 21, což si myslím, že pro její věk 28 let, ona má výšku 163 centimetrů a váží 64 kilo, je zcela normální. A to důležité je, že ona vlastně tady píše stravu, která má relativně málo bílkovin, relativně málo sacharidů a relativně hodně tuků. Přitom ta strava celkově, pokud by se zanalyzovala, tak jí poskytuje poměrně malé množství energie. Takže je to zase ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tu bude potřebovat, protože dál v tom mailu také píše, že chodí dvě hodiny taneční kurz.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ale ona má dvě hodiny pohybu denně, ona jezdí na kole z práce do práce, chodí se psem, plave. Takže ona je velmi aktivní, čili ta váha 64 kilogramů je váha vlastně svalové hmoty. Takže si myslím, že ona by měla přidat bílkoviny, přidat sacharidy ve formě příloh kvalitních, ve formě třeba celozrnných chlebů. A co se týče jejího dotazu, snídej jako císař, obědvej jako princ a večeř jako chuďas, to o těch sacharidech platí, protože snídaně by měla obsahovat těch sacharidů nejvíc. Oběd je největší jídlo dne, tam by těch sacharidů mělo být zhruba stejně. A k večeři zhruba o třetinu méně než k obědu. Čili to heslo platí, ale daleko víc platí pro tuky.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak odpověděli jsme aspoň částečně, co nejvíc, co se vešlo do těch pár minut dnešního pořadu Hubněte zdravě, posluchačce Petře z Berlína. Odpovídat budeme za chvíli i na další dotazy.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Posloucháte Český rozhlas Region, rádio vašeho kraje. A seriál Hubněte zdravě. Zdravě hubneme s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou a s ní můžete hubnout i na Internetu, tedy na facebookových stránkách www.facebook.com/hubnetezdrave. Dokonce máme příslib posluchačky Mercy Vladařové, že bude poslouchat dnešní živé vysílání, protože už dopředu dnes kolem poledne napsala dotaz, tak cituji, paní doktorko:"Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, když žena plánuje otěhotnět, anebo už je v požehnaném stavu, jakým potravinám by se měla vyvarovat a jestli je vhodné v takovém případě omezovat tuky. Nemůže to mít vliv na plod? Předem díky, Marcela." 

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak za prvé bych chtěla zdůraznit, že omezovat tuky, když tak jenom ty živočišné, to znamená, nasycené živočišné tuky. Další měla by se určitě vyvarovat třem bílým zlům, přemíra soli, přemíra rafinovaného cukru a ztužené tuky jako takové. A měla by se vyvarovat nepravidelnosti ve stravování. Naopak by se měla zvýšit kyselina listová, bohužel normální strava neposkytuje dostatečné množství, takže by měla brát tablety podle doporučení gynekologa. A další, měla by konzumovat větší množství ryb, a to tučných ryb, takže rybímu tuku se rozhodně nevyhýbat. Obě tyto látky pomáhají zdárnému vývoji neurologické soustavy plodu.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Odpovídáme tím tedy na otázku Mercy nebo Marcely, jak se nazvala. A další dotaz, který dorazil. Dobrý den, jsem Veronika, je mi osmnáct let, chtěla bych vás poprosit o radu. Nejsem dívka, co by měla obezitu, ale překáží mi přebytečné tuky, které jsou v oblasti stehen a boků. Chtěla bych svoji postavu vylepšit. Mohla byste mi poradit, mám 160 centimetrů, vážím 53 kilo a dříve jsem sportovala a kůže se mi asi povolila.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, tenhle ten dotaz bych poprosila, Patriku, abyste mi zkombinoval potom ještě s druhým. A přečtěte mi ještě dotaz Kateřiny, protože tyhle dvě dívky řeší stejný problém.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Souvisí to s tím, dobře. Tak píše i Kateřina, že jí je 21 let, měří 154 centimetrů, váží 47 a půl kilogramu, její míry jsou 88, 63, 91 a snaží se stravovat zdravě a pestře. Nedávno si v lékárně na speciální váze změřila i BIM index, 20,1 vyšlo. A také množství tuků v těle 25,5%. Domnívám se, že má váha a míry jsou správné, ale množství tuků mě zarazilo. Tak jaké je správné množství tuku u žen?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Takže pro obě dívky mám následující informaci. Obě se trápí trošku něčím jiným, než čím by měly. Veronika dříve sportovala, teď zřejmě sport vysadila, takže by ho měla znovu přidat. Měla by se přestat orientovat na hmotnost, protože její současný bodymas index pro osmnáctiletou dívku, která se ještě vyvíjí, není úplně dostatečný, ona by měla přibrat zhruba půl kila až kilo. A přála bych si, aby přibrala svaly. Čili musí jíst dostatečné množství bílkovin, zase ta pravidelnost, pravidelně sacharidy a ani nemusí omezovat tuky, ale měla by přidat zpátky ten pohyb. Zatímco tedy u Kateřiny je bodymas index v pásmu už teda na hranici podvýživy. A ona by měla, a teď se bude děsit přibrat aspoň dvě a půl kila svalů, což jí poměr tuk, svalová nebo aktivní hmota zlepší na 76:24 a trochu se jí možná zvětší objem v pase, který má nyní opravdu hodně nízký, těch 63 centimetrů, pokud měřila v antropometrickém rozměru, tak pro jednadvacetiletou dívku znamená, že asi nemá dostatečně pevné břišní svalstvo. Takže Veronika by měla přibrat tak půl kila sportem a zpravidelnit stravu. Kateřina by měla začít pořádně jíst, protože já si myslím, že asi omezuje potravu. A měla by se místo toho, aby se snažila udržet si tuhle tu nízkou váhu, přibrat dvě a půl kila svalové hmoty, možná i zavodnit.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Je tu seriál Hubněte zdravě, je tu s námi doktorka Kateřina Cajthamlová, dnes odpovídá na vaše dotazy z facebooku a z emailové schránky. Další, paní doktorko, kdo se ptá, je Petr po řadě dam.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, já ještě jsem zapomněla takovou důležitou věc, ale vzhledem k tomu formulaci toho dotazu té paní, co se ptala na těhotenství, tak samozřejmě alkohol vyloučit a kouření. A trošku omezit kávu, ale tak to jsem si myslela, že ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To už bereme jako samozřejmost. Tak teď k Petrovi, aby dostal prostor i muž. Tomu je 26 let a od svých 16 ho trápí neustálé kolísání váhy. Před čtyřmi lety měl 133 kilogramů, které během pěti měsíců shodil na 85, a pak zpátky se dostal na 120 a znovu na 84. Ví, že to není v pořádku. Během jeho diet se snaží dbát i na správné složení potravin a pohyb, přesto ale, když ho to chytne, tak když se vším praští, tak sní dokonce i dva obědy, plno sladkostí a tučných jídel na jeden chod a trvá i několik měsíců, než se dá znovu do kupy. Co vy na to?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, tak já bych za prvé chtěla zdůraznit, že nám Petr bohužel nenapsal svou výšku. Takže já nemohu zhodnotit, jaké by bylo jeho optimální hmotnostní rozmezí. Je možné, že se snaží úplně zbytečně ve fázi, kdy je v podstatě ještě v pubertě a může růst, tak srazit váhu na nějaké nižší číslo. Dělá to pohybem, což je dobře, ale dělá to dietou, která v něm vyvolává chutě na sladké, tučné a má hlad. A to je špatně. Určitě, čili, Petře, pokud posloucháte, tak by bylo báječné nechat si zjistit stavbu těla. To znamená, kolik aktivní hmoty máte, kolik procent je tuků, aby ta hmotnost, které chcete dosáhnout, byla realistická. O vašem hubnutí by určitě měl vědět váš pediatr. Rozhodně byste to neměl dělat nějak sám. A vzhledem k tomu, jak máte hlad a sníte pak dva obědy, soustřeďte se na dostatečné množství zejména tedy masa, mléka, mléčných výrobků nízkotučného typu a dostatek kvalitních příloh ovoce a zeleniny. Tohle je strašně důležité, protože byste si mohl zarazit růst a potom s tím mít celoživotní problém.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Další dotaz od další Kateřiny. Dnes je tady takových Kateřin, ve studiu i v emailech. Mám takový dotaz, poslední dobou se objevuje stále častěji nemoc zvaná kandidóza. Bývá spojována se špatným životním stylem, hodně stresu a také se špatným stravováním, výjimečně jsou příčiny i jiné. Mně by ale zajímalo, co se při takové diagnóze dá dělat. Hodně lékařů si totiž protiřečí. Co vy na to, paní doktorko?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Neříká kandidóza čeho, pokud ta kandida je v oblasti kožní, tak určitě bych s přimlouvala za to, aby se nejprve vyloučila cukrovka. Protože velmi často plísňová onemocnění kůže se objevují u lidí, kteří mají cukrovku a zvýšenou hladinu cukru v krvi. Další vlastně oblíbená věta je, že ta kandida se objevuje ve střevě. Gastroenterologové tohle nemají moc rádi, protože to většinou by znamenalo opravdu těžký imunitní problém, ale správně posluchačka zmiňuje vliv stresu. A vliv vlastně nepravidelné stravy, bohaté na rychlé cukry, pro změnu střevní flóry. A o to tady pravděpodobně jde. Čili, zvýšit množství vlákniny, zpravidelnit příjem potravy, zkontrolovat množství těch látek, o kterých dneska mluvíme neustále, čili bílkoviny, ať už rostlinného nebo živočišného původu, dostatek ryb, dostatek vlákninových zdrojů, čili ovoce, zeleniny, pravidelně pít a uklidnit se. Tohle to by mělo upravit střevní flóru k normě. A jinak takové ty jogurty, které obsahují ty zdravé kultury, většinou obsadí ta místa, která by jinak obsadila kandida.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Radí doktorka Kateřina Cajthamlová další Kateřině, která poslala svůj dotaz k nám do pořadu Hubněte zdravě. Tím už pro dnešek končíme, ale samozřejmě s dotazy neutuchejte, můžete využít jednak facebooku www.facebook.com/hubnetezdrave. Případně i formuláře na našich stránkách www.ceskyrozhlasregion.cz. A příště si budeme povídat o omáčkách.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já vím, ale já bych ještě poprosit, Patriku, jestli bychom nemohli naplánovat, protože tady byl jeden dotaz ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Dotazů je samozřejmě mnoho. My jsme nestihli všechny a přišel tu ještě opět z Německa. To mě fascinuje, že v Německu máme tolik posluchačů, na veganství. Tak jsme si řekli, že bychom z toho pro příště udělali další téma. Tak někdy ...

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Patrik mi čte myšlenky, takže veganství příště někdy.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Mějte se hezky, na shledanou.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Na shledanou, díky.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.