Hubnutí po porodu by nemělo být překotné, říká Kateřina Cajthamlová

1. duben 2016

Cesta ke štíhlé postavě po narození dítěte není jednoduchá a ztěžuje ji řada faktorů. Jak předcházet komplikacím a jakým tempem hubnout, abyste neohrožovali zdraví své ani vašich dětí?

Tělo ženy je nejlépe připraveno na těhotenství a porod mezi 16 a 25 lety, dnes ovšem většina žen těhotenství odkládá až po třicítce. V té době už jsou ovšem zvyklé na svou štíhlou postavu a jsou překvapené, jak se jim v průběhu těhotenství mění. A mění se vždy. Povolí pánev a doplní se aktivní hmota – pánevní dno, hýžďové svaly, svaly na nohou.

Po porodu se denní režim musí přizpůsobit životu novorozence. Kvůli častému krmení se ženy příliš nevyspí, musí často chodit na procházky, zajistit chod domácnosti (i přes únavu a později navzdory aktivitám batolete) – připravit stravu, uklidit, vyprat. Čas se proto musí pečlivě organizovat. Ideální je rodičovský režim praktikovat ještě před porodem a chovat se, jako by už dítě bylo na světě. „Pokud chcete hubnout, musíte dodržovat pravidelnost. A to pravidelnost v jídle, v pohybu i ve spánku,“ radí Kateřina Cajthamlová, „pokud dítě spí, běžte si lehnout s ním, stačí 20 minut krátký odpočinek jednou až dvakrát za den.“

Během prvních tří až šesti měsíců života dítěte byste neměly držet žádné drastické diety kvůli kojení (můžete přijít o mléko), měly byste znát svůj zdravotní stav po porodu (zvýšený tlak, problémy s ledvinami) a konzultovat svou chuť hubnout s ošetřujícím lékařem, především s gynekologem, ale i s pediatrem. Návrat k předporodnímu (nebo předtěhotenskému) životnímu stylu by měl probíhat postupně a zvolna.

Kateřina Cajthamlová


Rady pro matky po porodu:
- jezte až šestkrát denně (snídaně, přesnídávka, oběd, odpolední svačina, večeře, druhá večeře)
- snídejte ještě před tím, než se postaráte o dítě
- raději studené maso než rychlé těstoviny
- nezapomeňte na bílkoviny
- nevynechávejte přílohy
- dejte si dezert v podobě ovoce
- pozor na mlsání
- nedojídejte po dětech
- večeře by měla být nízkotučná a nepříliš bohatá
- druhou večeři si dejte zhruba 2 hodiny před usnutím
- při nočním vstávání si dejte malou svačinu nebo se aspoň napijte

U prvorodiček je pravděpodobnější, že návrat k původní postavě bude hladší, není proto potřeba tolik spěchat. U všech ale záleží na spoustě faktorů – psychické i fyzické pohodě, zotavení po porodu, dostatku odpočinku. Stres sice nejprve vede k hubnutí, ovšem k hubnutí aktivní hmoty. V další fázi již dochází k adaptaci a tloustnutí. Stres navíc vycítí i dítě a také se stresuje.

„V době kojení byste měly odložit makrobiotický a veganský životní styl,“ upozorňuje doktorka Cajthamlová, „jsou to životní styly, které bez dodání dalších vitamínů neumožňují normální stravování.“ Pokud patříte k vegetariánům, měly byste do jídelníčku zařadit mléko, vejce a ryby.

Pokud jste už během těhotenství jedly pravidelně, nemlsaly místo jídla, jedly dostatek kvalitních potravin a nejedly přílišné množství živočišných tuků, můžete po porodu v takto nastoleném režimu pokračovat, ovšem kvůli kojení zvednout dávky jídla. Tělo si z hlediska množství řekne samo, nesmíte ovšem jíst za dva. Matky také často po dětech dojídají. Dětská strava je ale určena pro rostoucí organismus a není proto vhodná pro dospělé, matky mohou následně tloustnout.

Poslechněte si celý rozhovor s Kateřinou Cajthamlovou
autoři: Kateřina Cajthamlová , redakce
Spustit audio