Huť Barbora v Jincích dostala novou střechu. Z unikátní technické památky bude časem muzeum

19. září 2020

Huť Barbora v Jincích se dočkala částečné opravy. Technická památka dostala novou střechu a z dálky je vidět i opravená věžička. Chátrající budova je vyklizená a čeká na nová okna a fasádu.

„V roce 2017 jsme se na zastupitelstvu domluvili, že koupíme huť Barbora,“ vysvětluje jinecký starosta Josef Hála (KSČM). „Myslíme si, že je potřeba tuto stavbu zachránit, protože je to významná technická památka. I díky pochopení Středočeského kraje jsme získali celkem 4 miliony korun a za tyto peníze jsme kompletně opravili celou střechu.“ Novou fasádu získala i věž, která sloužila k zavážení vysoké pece surovinou. Lidé si tak mohou už teď udělat obrázek, jak bude časem celá stavba vypadat.

Huť Barbora byla do provozu uvedena v roce 1810. Zchátralou památku pokrývala střecha z 90. let, u které hrozilo zřícení. „My jsme museli vyměnit celou krytinu,“ popisuje postup prací Josef Hála. „Krovy jsme museli také opravit. Měnilo se to původní technologií. Snažíme se, aby se celá stavba stavěla systémem z roku jejího vzniku v letech 1805-1810.“

Huť Barbora v Jincích vznikla v letech 1805 až 1810. Tak vypadala v červnu roku 2018

Uvnitř budovy jsou dosud vidět zbytky štuků, které kdysi zdobily zdi u vysoké pece. „Máme zažádáno o dotaci z Norských fondů,“ plánuje starosta Hála. „Chtěli bychom opravit celou Barboru a udělat zde muzeum.“ Vzniknout zde mají expozice věnované železářství a cvočkářství v Brdech, expozice trilobitů nebo část věnovaná osobnosti houslisty Josefa Slavíka, který je jineckým rodákem.

Spustit audio