Ilja Kučera ml. zná cesty do míst svého mládí doslova „poslepu“. Nevidomý moderátor provází posluchače Divadlem pro vaše uši

19. duben 2020

České Budějovice, Slapy nebo Příbram, to jsou místa, která patří k dětství a mládí publicisty a spisovatele Ilji Kučery mladšího. A i když je už nevidí, přesto je popisuje barvitěji než mnohý z nás vidoucích.

Ilja Kučera se narodil roku 1962 v Praze v rodině rozhlasového redaktora a soudničkáře Ilji Kučery a učitelky Marie Kučerové a je vnukem příbramského básníka Fráni Kučery. Z vysílání Českého rozhlasu Region jeho hlas znáte díky pořadu Divadlo pro vaše uši.

Ilja Kučera ml.

Pracoval mimo jiné  jako knihovník, zeměměřič, pošťák, pomocník u archeologie apod.. Publikoval (nebo publikuje) v časopisech Rocknoviny, Rock & pop, Rock Revue, Zrcadlo, Spark, Bang!, Muzikus, Xantipa, Květy, Instinkt a v různých denících. Sedm let byl scénáristou TV Prima a ČT (Receptář prima nápadů, Nikdo není dokonalý, To je fór atd.)

Bustu dostal k padesátinám od bratra

Společně s bratrem Vladimírem (uměleckým jménem Raven) připravuje a moderuje internetový audiožurnál Voko pro nevidomé a slabozraké a je autorem a moderátorem rozhlasového Nočního proudu a Divadla pro vaše uši (původně Divadla Noc).

Logo

Kolegyně Jolana Nováková s ním natočila dokument s názvem Poslepu, za který získala  ve  XXII. ročníku Ceny Vládního výboru pro zdravotně postižené občany, zaměřené na publicistické práce na téma zdravotního postižení 1. místo.

 Celý záznam dokumentu si můžete poslechnout iRadiu.

 

autor: Jolana Nováková | zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio