Indická azalka, sbírka stavebnic Merkur, zeteplení domu

3. prosinec 2011

Letos si můžete zavčas dopřát květinu, která vám na Vánoce rovněž krásně vykvete, a navíc není jako vánoční výzdoba tak častá. Tou květinou je indická azalka.

Stavebnice Merkur se prodává už od 20. let minulého století. Přinesli jsme pár zajímavostí ze sbírky Pavla Borského. Pokud jste se rozhodli pořídit si své první akvárium, měli byste také promyslet výběr akvarijních rostlin a vědět, jak o ně pečovat.

Indická azalka
Během Vánoc se v každé domácnosti objeví tradiční vánoční květiny, ať už vánoční hvězda nebo oblíbené barborky. Letos si můžete zavčas dopřát i květinu, která vám na Vánoce rovněž krásně vykvete, a navíc není jako vánoční výzdoba tak častá. Je jí indická azalka. Na všechny informace o této orientální květině se ptala Markéta Vejvodová RNDr. Jiřího Žlebčíka z Výzkumného ústavu pro krajinu a okrasné zahradnictví v Průhonicích.

O sbírce stavebnice Merkur
Stavebnice Merkur se prodává už od 20. let minulého století. Byla a je hračkou mnoha kluků. Hrál si s ní i Pavel Borský z Jílového u Prahy, který se ke stavebnici vrátil v dospělosti coby sběratel. O zajímavostech z jeho sbírky si s ním povídal Jan Zítka.

Zeteplení domu
Blíží se zima, a možná už cítíte, že ani pořádné vytápění vašeho domu nepomáhá a vy se prostě nemůžete zahřát? Možná by pomohlo, kdybyste se ještě rychle pustili do zateplení. Pokud chcete ještě letos zateplit, je nejen potřeba znát přesný postup, ale také vědět, co dělat, když skutečná zima prostě přijde dříve než to stihnete. Na všechny potřebné informace se ptala Markéta Vejvodová Radka Kachlíka ze společnosti Selena Bohemia s.r.o.

Rostliny v akváriu
Rozhodli jste se pořídit si své první akvárium? Potom byste měli také promyslet výběr akvarijních rostlin a vědět, jak o ně pečovat. A právě s tím vám pomůže následující příspěvek. S akvaristkou Dagmar Zíkovou ho natočil Jan Zítka.

Dobrá rada na závěr:
Maso na guláš bude velmi křehké a bude mít výraznější chuť, když ho předem asi na 24 hodin naložíte do sójové omáčky. Nemáte-li čas maso naložit, stejného efektu dosáhnete, když při dušení přidáte lžičku octa nebo trochu koňaku.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.