Ivan Douda: Až strach pomine, lidé se mohou otrávit ze svých zásob alkoholu

26. září 2012

S vedoucím psychologem a supervizorem Drop In, o.p.s. PhDr. Ivanem Doudou jsme hovořili o vlivu prohibice na život alkoholika.

Probírali jsme, jak vzniká závislost na alkoholu. Mluvili jsme o jejich příčinách. Povídali jsme si o tom, jak komplikuje bažení po alkoholu a jeho častá konzumace lidem jejich život a má negativní následky i na jejich zdraví. Věnovali jsme se léčbě závislosti.

Podle prof. PhDr. Stanislava Kratochvíla má závislost na alkoholu několik fází. Nejdříve piják alkoholu zjistí, že mu alkohol přináší příjemnou náladu, pomáhá odstraňovat obavy a dodává sebedůvěru. Začne ho používat k tomuto účelu a zvyká se na pravidelné dávky.

Druhá fáze se jmenuje varovná. Piják snáší stále větší dávky alkoholu a také větší dávky potřebuje, aby dosáhl žádoucí nálady. Pití je stále častější a důvody k němu jsou stále méně závažné. Vyskytuje se už častější opilost.

02724080.jpeg

Třetí se říká rozhodná fáze. Piják se stává na alkoholu závislým. Nedovede se ovládnout, nedovede přestat. Někdy pije i několik dní po sobě. Ke stavům opilosti dochází často. Objevují se „okénka“, tj. mezery ve vzpomínkách na to, co se událo předchozí den v době opilosti. Vznikají problémy s okolím. Lidé kritizují alkoholikovo pití, ten to cítí jako křivdu a další důvod k napití.

V konečné fázi se jedinec závislý na alkoholu už bez něho nedokáže obejít. Dává si i „ranní doušky“, aby byl schopný pracovat. Bez alkoholu se cítí zle, špatně se soustřeďuje, třesou se mu ruce, bolí ho hlava. Malá dávka alkoholu tyto pocity odstraní. Tolerance vůči alkoholu se snižuje. Osoba závislá na alkoholu se již opije daleko rychleji než dříve. Opije se i ve zcela nevhodné situaci. Dochází k celkovému úpadku osobnosti v pracovní, společenské i rodinné oblasti.

U nás se obecně přijímá přesvědčení, že osoba závislá na alkoholu se již nemůže stát pijákem ani spotřebitelem. Nedokáže už pít s mírou a svoje pití ovládat. Její problém může vyřešit jen trvalá a úplná abstinence. K tomu potřebuje odbornou protialkoholní léčbu. Po léčbě pak na rozdíl od „zdravých“ lidí nesmí už nikdy pít ani kapku alkoholu.

Víno (ilustrační foto)

Odpověď na otázku kolik je v ČR alkoholiků je prakticky nemožná. Záleží na tom, co je považováno za „alkoholismus“ a na „pravdomluvnosti“ dotazovaného obyvatelstva.

Odborníci raději než o alkoholismu hovoří o závislosti na alkoholu a škodlivém užívání alkoholu. Za klíčové pro stanovení závislosti je v současnosti považováno bažení po alkoholu (craving) a zejména zhoršené sebeovládání ve vztahu k alkoholu.

Lidem, kteří jsou v ČR závislí na alkoholu, zasáhla do života prohibice. Od 14. září u nás platí zákaz prodeje nápojů s obsahem alkoholu 20 a více procent. Na otravu metylalkoholem už zemřelo 26 lidí, o další otrávené pečují nemocnice.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.