Jak porcovat a servírovat mazanec podle etikety? Rada Ladislava Špačka vás překvapí

31. březen 2024

Velikonoční mazanec je podobně slavnostní jídlo jako vánočka. Jíme ho vzácně, obvykle si ho neupečeme někdy v lednu, a proto si zaslouží zvláštní péči.

Velikonoční mazanec je podobně slavnostní jídlo jako vánočka. Jíme ho vzácně, obvykle si ho neupečeme někdy v lednu, a proto si zaslouží zvláštní péči.

Mazanec je v podstatě ze stejného těsta jako vánočka, nicméně má jiný tvar a je větší. Jestliže vánočku můžeme nakrájet na jednotlivé plátky a servírovat ji na talířku, u mazance máme dvě možnosti.

Můžeme ho krájet podélně, potom ale středové části musíme rozkrojit na polovinu, a teprve ty můžeme nabídnout hostům. A protože je mazanec kulatý, můžeme postupovat stejně jako u dortů. To znamená, že ho nakrájíme na jednotlivé dílky a tyto segmenty stejně jako dort položíme na talířky a servírujeme hostům.

Mazat mazanec máslem, nebo ne?

Mazanec je suché pečivo, proto s ním můžeme zacházet podobně jako třeba s chlebem. A protože je suchý, můžeme připustit, že někteří hosté budou mít chuť si ho namazat máslem nebo džemem. Někteří to považují za barbarství, jiní to milují, ale rozsoudit je nemá kdo. Takže všechny možnosti jsou otevřeny.

Ale pozor, neměli bychom mazanec mazat jako chleba s máslem, když jdeme na výlet. Naopak vždy ulomíme jednotlivé sousto, to namažeme máslem, případně džemem, a pak teprve vložíme do úst.

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo
Spustit audio