Jak předejít problémům s trávicím traktem

Náš host dnešního podcastu prof. MUDr. Julius Špičák je přednostou Kliniky hepatogastroenterologie Institutu klinické a experimentální medicíny.

S důvěrou se na něho můžeme obrátit, když potřebujeme vyměnit játra nebo léčit slinivku břišní. Překvapením pro mě je, že čekací doby na transplantaci jater u nás nejsou dlouhé, ale pokud to lze, ponechme si raději játra vlastní.

I přes veškerý pokrok je stále velkým problémem diagnostika a léčba nemocí slinivky břišní, především její rakoviny. Příznaky jsou minimální a pacient často přijde až tehdy, když je už na vyléčení pozdě. Pan profesor má letité zkušenosti s léčením těchto onemocnění a přitom zná pouze dva své pacienty, kteří toto onemocnění přežili déle než 10 let.

Je na tom náš dnešní host obdobně jako já, že se na něj obracejí kolegové se svými neduhy i na chodbě? Nejen o tom budeme v podcastu dnes hovořit.

autor: Petr Arenberger
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.