Jak se hubne po létě

15. září 2011

Říká se, že na jaře a v létě se hubne lépe - co ale dělat jinak, když jsme přibrali během léta a dovolených?

Jaké jsou odlišnosti při hubnutí na podzim? Jak se vrátit k normálu při navýšení objemu v pase jen o pár čísel?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Teď si budeme povídat s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou. Já vás také zdravím, moje jméno je Patrik Rozehnal a zdravím paní doktorku.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobrý den, dobré odpoledne.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Máme seriál Hubněte zdravě jako každý čtvrtek. Dnes tedy na téma hubnutí po létě. Léto nám pomalu končí. Zbývá jenom tejden z toho léta.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já, když jsem si v seznamu toho, co bude, o čem budeme hovořit, přečetla hubnutí po létě, tak jsem zůstala z toho trochu paf. Než jsem si uvědomila ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Že to nejde?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Totiž tady je vidět, jak jsme velmi vzdáleni, my civilizovaní, od života v přírodě, protože všechno v přírodě v létě hubne a člověk tloustne. To bude pravděpodobně tím, že člověk griluje, člověk pije alkohol.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Jezdí na ty dovolené, kde se objedná to jídlo od rána do večera. A mám pocit, že ne všichni zapojí své tělo do pohybu.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
To je právě strašný, oni jezděj všude pořád i v tom létě. Já to vůbec nechápu. Ještě tak před, já nevím, ani ne snad, to nebylo před dvěma sty lety, ale tak já to tak ráda říkám, tak před dvěma sty lety lidi plavali, jedli, já nevím, ryby, chodili na ovoce, česali, lezli po stromech, měli sena, to je strašná práce, v podstatě to ukosit a shrabat a odnosit. Takže to bylo takový práce.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Na to všechno dneska máme křovinořezy, sekačky, bazény s protiproudem, auta na přesunutí. Vlastně se vůbec nepohybujeme. Na co žehrají také lidé, proč by se měli pohybovat v létě, že to je to nejhorší, to je to vedro, tak by se měli potit ještě.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ale oni mají pravdu, protože poté, co vlastně neustále stresují a mají nepravidelný režim a jedí špatně a mnohdy ani neobědvají a já nevím, co tady pořád řešíme, tak oni přijedou k tomu moři, tam si lehnou, tam leží, popíjejí nějaký ten alkohol. A baští. Pak se nemají divit, že tloustnou. Já dokonce mám jednu pacientu, která říkala, já to mám paradoxně obráceně. Já prostě vždycky v létě stloustnu a v zimě zhubnu. A já jsem povídala, čím to je? Ona říká, to víte, ten předvánoční úklid a prostě takové to jako mytí oken a šůrování.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Takže kdyby se i v létě hýbala, byla by hubená stále.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Právě.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Takže pacientka byla vyléčená, dostala informaci, doufám, že se podle toho chová. Ale kdyby náhodou tedy došlo opravdu k tomu, to, co jsme naznačili, to hubnutí po létě, že někdo z té dovolené přijede, prostě přibral pár kilo, pár centimetrů v pase. Půjde mu to lépe, protože se třeba i říká, že se v létě a na jaře hubne líp než v zimě a na podzim.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
On tu dobu, kdy mu to šlo nejlépe, už vlastně propásl, to proležel a projedl.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Takže má čekat na jaro?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ne, samozřejmě, že by měl tedy samozřejmě začít něco dělat, hlavně nějaký pohyb. To by mohl začít hned. To znamená, minimálně procházky a vždycky, když těm lidem řeknu, tak vstaňte o půlhodiny dřív a běžte se projít kolem bloku, tak oni na mě koukají, jako kdybych je chtěla vraždit. To kdybych jim ještě k tomu řekla, vosprchujte se studenou vodou, dejte si rozcvičku, pořádně se nasnídejte, tak to už jako úplně straším. Ale tohle to většinou stačí. Čili zpravidelnit svůj pohyb, půlhodina ráno, půlhodina večer. Před spaní, po probuzení, dát si nějakou rozcvičku, snídat, obědvat, večeřet a chovat se rozumně. To si asi povíme po písničce.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Posloucháte Region, čtvrteční odpolední vysílání, do kterého patří i seriál Hubněte zdravě a patříte tam i vy, takže se můžete dnes paní doktorky Kateřiny Cajthamlové ptát na to, jestli třeba chcete i vy zhubnout po létě, nebo jak hubnout na podzim. I k tomu se dostaneme. Telefonní dotazy směřujte na číslo 221 553 777. Paní doktorko, mluvili jsme, už jsme to trochu načali, tu vlastně složitost toho přechodu do toho podzimu. V tom rozdílu mezi hubnutím na jaře, v létě a případně na podzim a v zimě. Znamená to, že budeme muset vyvinout větší úsilí, když budeme chtít překonat tu přírodu, abychom zhubli i na podzim a v létě, že třeba víc usilovat, víc změnit ten jídelníček nebo dbát na to dodržování toho správného režimu.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Přesně správně. Totiž my si málo uvědomujeme, jak hrozně moc od průmyslové revoluce se vlastně změnily životní podmínky člověka. Vemte si, že my si svítíme, my si topíme, dokonce přes léto máme klimatizaci, to znamená, že zase chladíme. Navíc všude nám teče teplá voda. To znamená, že my kromě toho, že nemáme skoro žádný pohyb, tak naše tělo už pozná v uvozovkách, že se jako blíží nějaká zimní doba, už to pozná podle velice málo jenom věcí. Ta nejhorší věc, kterou si člověk, který chce zhubnout, neuvědomuje, že jsme milion let starý druh, což v podstatě znamená, že největším naším stresorem vždycky byl hlad. To jako pro člověka byl nejvíc život ohrožující faktor, nedostatek pohybu to nikdy nebyl. To je záležitost posledních tří generací, které jezdí autem, to nikdy nebylo. A to, aby ženy vlastně měly úplně mechanizovanou domácnost, to je fakt od šedesátých let. Do toho zhruba od šedesátých let minulého století se masově rozšířily ledničky do domácností. Čili přes celý rok vlastně my můžeme konzumovat stravu, která se dřívějším generacím prostě zkazila. Navíc takové ty věci jako uzeniny, to byly věci, které byly konzumované spíš opravdu zase v tom zimním období, kdy to nasolené maso vlastně déle vydrželo bez toho chladu. Čili to, že my konzumujeme celoročně vlastně zimní stravu, čili stravu, která je tučná, je příliš slaná, je sladká, že konzumujeme stravu, která se v přírodě přirozeně nevyskytuje, to znamená sladké, tučné. A děláme to opět celoročně, tak to vlastně náš biologicky starý organismus moc nezajímá. A on se chová jako, když tedy začínáme jíst víc tučné stravy, ubereme zeleninu, ovoce, zmizí ryby, zmizí luštěniny, tak to tělo se domnívá, že nastává zima. Protože takhle to vypadalo dřív. Prostě, aby člověk mohl jíst tučné maso, tak se to muselo dít někdy blízko k zimě, kdy ta zvířata začínala být tučnější a vlastně línější a schovávala se.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Takhle to vypadá, jak když teď všem chceme oznámit, že teď můžete jíst to tučné, teď si to můžete dopřát, protože přichází podzim a zima. Ale ono to bude vlastně těžší pro toho, kdo bude chtít hubnout, když to tělo samo jakoby má tu tendenci se v uvozovkách obalovat a připravovat na tu zimu.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Na zimu a nepouštět ten tuk. A tady je ještě zajímavá věc, to zejména lidé, kteří tedy ještě omezí množství potravy, to znamená, mají takové ty noční nájezdy na lednici, kdy si tedy doplní to, co přes den si ubrali tím, že nesnídali, neobědvali pořádně, tak si to doplní sladkým, tučným, což je opět biologické, protože to je energeticky velmi vydatná, objemově malá strana, kterou oni v tom jednom nájezdu mohou klidně strávit. To znamená, pokud ti lidé začnou dělat toto, tak se jim zase biologicky začne obalovat oblast břicha, což je oblast, kde jsou nejteplejší orgány. Tam jsou játra, tam je slezina, tam je trávicí trakt. Čili takzvané tepelné jádro. A tělo se domnívá, blíží se zima, ubývá potrava, už je jenom sladké, tučné, už je jenom slané. To znamená, musím obalit břicho, aby ten člověk neztrácel velké množství energie na tu krutou zimu.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Takže my vlastně tím, jak se chováme, jak žijeme, neustále tělu vysíláme signály, že je tu falešná zima. A tím pádem, dobře. A když teď přichází to období a my chceme zhubnout třeba po tom létě, protože jsme něco přibrali, ale přirozeně to tělo se obaluje, tak my máme pocit, že nám to nejde. Tudíž předpokládám, že většina těch hubnoucích dojde k tomu, že teď omezím ještě víc tu potravu, zabejčím, jak se říká, ještě víc. Ale tím si možná uškodím, ne?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Přesně tak. Bude vlastně ten člověk bojovat proti normální chronologii roku, protože na zimu pořád, přestože už dávno nežijeme v přírodě, tak pořád je tendence, abychom přibírali zhruba tři až pět kilogramů tuku. A zejména v oblasti břicha. Čili my budeme vlastně využívat to nejhorší období roku a bude nám to vlastně trvat nejdéle. Čili my nesmíme se zabejčit a říct si prostě, teď začneme a já nevím, do Vánoc to shodím. To opravdu ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Takže přirozeně bychom měli tři až pět nabrat, to by nás nemělo děsit, ale pak bychom měli zase to shodit na jaře a v létě, což se nám většinou nedaří jako generaci, která mačká ty čudlíky, jak říkáte.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak já nemám ráda takové to, že někdy je na něco lepší doba a někdy je na něco horší doba. My bychom měli žít zdravě pořád. Měli bychom si uvědomit takové to velmi nepopulární, že v podstatě my tady v našem severském pásmu už nemáme vzhledem k topení a svícení a lenosti prakticky možnost tu stravu naší hutnou, tučnou vlastně vysportovat skoro nikdy. Takže bychom se jí pomaličku měli začít vzdávat.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Říká doktorka Kateřina Cajthamlová.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Teta Kateřina z Divadla Spejbla a Hurvínka slaví čtyřicetiny s Regionem. Teď tu máme paní doktorku Kateřinu Cajthamlovou a seriál Hubněte zdravě. A téma, které už jsme párkrát rozvinuli, hubnutí po létě. Do toho přechodu k podzimu podle některých patří i jablečná dieta. Která má několik základních pravidel.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Zase nějaký další rituální pokus o to, abychom to nějak spojili. Víte, já bych chtěla všechny hubnoucí upozornit, že jaro a podzim mají ještě jedno takové malé úskalí. To jsou období, kdy je vyšší výskyt depresivních reakcí. Souvisí to se změnou slunečního svitu, souvisí to se změnou aktivit, souvisí to se spoustou různých věcí a další, co také v tuto dobu víc hrozí, jsou různé vředové choroby trávícího traktu.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Čím to?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
To se právě moc neví. To je asi spojeno s tou depresí, si já myslím, takže já bych chtěla upozornit, že za prvé my budeme teď po létě víc vnímat nějaké takové ty nedokonalosti vlastní postavy a budeme z toho víc depresivní, čistě kvůli ročnímu období.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A to vyvrcholí po Vánocích.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
V zimě už to není tak zlé kupodivu. To je opravdu ta přechodová období jaro - podzim. A souvisí to se změnou slunečního svitu, s tou jaksi změnou i délky dne, s takovými těmi plískanicemi, kdy začíná takové to říjnové pošmourno. Tak to je přesně ta doba, kdy se ty deprese víc projevují. Takže my za prvé budeme citlivější, za druhé začneme dělat nějaké hlouposti a můžeme si vypěstovat vředovou chorobu. A když se vrátím tedy k tomu, co jste říkal, čili jablečná dieta, tak mě napadá, že spousta lidí k jablečné dietě ještě přidává jablečný ocet. A to by mohlo tedy teď na podzim výrazně právě podpořit vývoj různých vředů žaludku. Takže to opravdu nedoporučuju.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Jablečný ocet jako takový, anebo třeba i některé další kyselé. Někdo pije lák z okurek a podobně.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Přesně tak, všechny tyhle ty drastické věci, prosím, odložte na období, kdy to bude méně rizikové. To jste mohli dělat v létě, v zimě to stejně nemá cenu. Takže já bych doporučila znovu to úplně nejjednodušší, čili začít se pohybovat, pravidelnost ve stravě a sledovat množství, a teď se vás, Patriku, zeptám, příloh, anebo nějaké jiné součásti potravy?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Spíš jiné součásti bych, bílkoviny ...

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tohle bych chtěla zdůraznit. Mně vždycky velmi rozesměje, když lidé omezují přílohy, což je tedy polysacharidová složka stravy, když se chtějí zbavit svých špíčků, tedy živočišných tuků usazených na svém těle. Takže tady bych chtěla zdůraznit, prosím, omezujte množství živočišných tuků, vybírejte potraviny, na kterých je deklarováno množství tuků a ideálně, pokud chcete zhubnout, tak si vybírejte ty, kde množství tuků je nižší než množství bílkovin, což neplatí pro tři kategorie. A to jsou tuky jako takové, čili oleje, další jsou to různé oříšky a semínka. A další jsou to jogurty a vejce, protože u vajec množství bílkovin a tuků je shodné, to je stejná gramáž. U jogurtů to bývá velmi blízké. Obojí jsou důležité složky potravy, ale nesmíme to s nimi přehánět. Čili pozor na tuky obecně a s přílohami samozřejmě rozumně, to znamená, ne z bílé mouky, ne takové ty sladké přílohy, ale spíš celozrnné, prostě to, co tady opakujeme pořád.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A čímž i pravidelně často končíme. Tedy i dnes, kdy jsme se dostali k samotnému závěru dnešního dílu seriálu Hubněte zdravě. Kdo by chtěl ještě položit nějaký dotaz, tak od toho je buď emailová stránka katerina.cajthamlova@rozhlas.cz nebo i teď tam přibudou také nové odpovědi na našem facebooku, takže můžete i tam klást dotazy paní doktorce. Adresa je www.facebook.com/hubnetezdrave.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Už není léto, to znamená, já už nejsem na dovolené, takže už by ta latence mých odpovědí neměla být tak veliká.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Děkuji moc za návštěvu a loučíme se oba. Přejeme vám hezké odpoledne s Regionem a dál už za chvíli zase s Markem Čihákem.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Na shledanou, děkuji.



Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio