Jak si vybrat skleník, ekologický odpad bez kanalizace, křečci

16. březen 2013

Zjišťovali jsme pro vás vše o sklenících. Věra Čížková propadla sběratelství, sbírá historické panenky a kočárky. Chovatelskou rubriku jsme vanovali křečkům.

Jak si vybrat skleník
Jaro nám přináší mnoho radosti, ale zahrádkářům také mnoho starostí. Pokud nám první jarní mrazíky nedovolují vysazovat naší oblíbenou zeleninu, pomoci mohou skleníky. Ideální je, když si zakoupíte už připravený polotovar a jenom si ho na zahradě postavíte na vybrané místo. I v tomto případě je důležité znát technické parametry, způsob montáže i materiál, a právě na tyto informace se ptala Markéta Vejvodová Karla Stibora ze společnosti Všeprohobby.cz.

Část zahrady dnes tvoří skleníky a záhony s květinami i zeleninou
0:00
/
0:00

Sbírka historických panenek Věry Čížkové
Věra Čížková doslova propadla sběratelství. Sbírá dětské kočárky a také panenky. A právě o historických panenkách a zajímavostech s nimi spojených si s ní teď budeme povídat. Přestože má svou sbírku doma, můžeme některé její exempláře vidět také v muzeích. Na jednu takovou výstavu jsme vás pozvali. Za sběratelkou Věrou Čížkovou z Kralup nad Vltavou nás zavedl Jan Zítka.

Panenka

Ekologický odpad bez kanalizace
Chcete si postavit chatu v místě, kde není místní kanalizace a bojíte se, že budete mít problémy s řešením odpadu? Pokud se zaměříte na odpad ekologický nebo kompostovací, pomůže vám celý problém vyřešit a ještě současně pečovat o vaší zahradu. Markéta Vejvodová se ptala na všechny informace Františka Kurtina ze společnosti Ecoshop.cz

V Polné bouřka rozvodnila potok v Nerudově ulici, nestíhala kanalizace

Chováme doma křečka
Chovatelskou rubriku jsme věnovali křečkům. To jsou oblíbení mazlíčci nejen u dětí, ale i u dospělých majitelů. Dozvěděli jste se praktické informace o křečcích, které můžeme mít doma v teráriu. S etoložkou Romanou Anděrovou z pražské ZOO se setkal Jan Zítka.

Křeček
0:00
/
0:00

A co vás čeká v příštím díle?
V příštím díle se dozvíte, že mečíky se staly nejpožadovanější květinou k řezu pro letní a podzimní období - jejich krásu si můžete užívat dlouho i ve váze. Máte doma schodiště a bojíte se, abyste při chůzi neuklouzli? Na všechny rady a řešení se ptala Markéta Vejvodová Davida Polnara ze společnosti Všeprohobby.cz. Prvním zvířetem, které děti vlastní, bývá často morče. Jak naučit naše potomky o morče pečovat? O tomto problému hovořil Jan Zítka s odbornicí na zájmové chovy Lízou Švejdovou.

Dobrá rada na závěr: Přelité květiny
Když svou péči o pokojové rostliny přeženete a zjistíte, že vám vadnou v důsledku přemokření, zachráníte je usušením kořenů. U přemokření postupujte tak, že rostlinu vyjmete i s hlínou z květináče. Kořeny zabalte do několika vrstev dobře savého papíru. Odneste jí na teplé místo, kam ale nesvítí slunce. Papír, ve kterém je květina zabalena kontrolujte a měňte vždy, když je vlhký. Jakmile papír vlhnout přestane, rostlinu přesaďte do umytého a vysušeného květináče. Zalévejte dále jen velice opatrně.

Spustit audio