Jak správně třídit odpad. Kam patří plata od vajec nebo olej z kuchyně?

8. únor 2018
Dopolední host

Třídění odpadu představuje jeden ze způsobu, jak se zodpovědně chovat k životnímu prostředí. Člověk by si řekl, že už to dnes dělají všichni. Což bohužel není pravda. Navíc nastává další problém, protože ani ti nejzodpovědnější netřídí často úplně správně.

Základní třídění odpadu je všem jasné. Papír, plasty, sklo. Dále můžeme třídit ještě nápojové kartony, kovy, elektrozařízení a bioodpad. Co nelze vhodit ani do jedné z nádob, ani do směsného odpadu, bychom měli odvézt do sběrného dvora.

Možná pro vás ale bude novinkou, že do modrého kontejneru na papír byste neměli házet už několikrát zrecyklované kousky. „Například tam nepatří ruličky od toaletního papíru nebo papírová plata od vajíček. Takový papír se už znovu použít nedá,“ říká mluvčí firmy ASEKOL Dana Duchečková. A nepatří sem ani použité dětské pleny.

Naopak není problém vyhodit do modrého kontejneru obálku s průhlednou fólií, kalendář, jehož stránky mají takzvanou kroužkovou vazbu, nebo papíry secvaknuté kovovými sponkami.

Trocha práce nás čeká před vyhozením plastů. Protože je plastu produkováno opravdu hodně, je potřeba například plastové láhve sešlapávat, aby se jich do žlutého kontejneru vešlo co nejvíc. „Není úplně nutné všechny plastové nádoby před vyhozením vyplachovat, i když je to samozřejmě lepší. Ale nezbytné je to třeba u lahví od oleje. Ty by se měly vždy vymýt saponátem, protože olej odpad znehodnocuje,“ vysvětluje Dana Duchečková.

U skleněného odpadu bychom měli oddělit barevné sklo od čirého, pokud je to možné. Někde ale dvě různé nádoby na sklo chybí, pak je možné vhodit i různá skla do jednoho kontejneru.

„Lidé se často ptají, zda mohou vyhodit do kontejneru na sklo láhev i s víčkem, které je třeba kovové. Vždycky říkáme, že je lepší ho oddělit, ale když ji vyhodí i s ním, nic se nestane,“ upřesňuje mluvčí. Důležité je ale podle ní vymývat ze skleněných nádob zbytky jídla.

Do červených kontejnerů na elektroodpad patří drobné elektrospotřebiče do velikosti 40 až 50 centimetrů, tedy tak velké, jak je velký otvor kontejneru. „Tam tedy mohou přijít fény, mixéry, rychlovarné konvice, elektronické hračky, holicí strojky a podobně. Už tam ale nepatří zářivky a úsporné žárovky, které jsou křehké a mohou se rozbít a pak třeba při dalším třídění odpadu někoho zranit,“ vyjmenovává Dana Duchečková.

Ilustrační foto

Zvláštní kapitolu představuje použitý olej z kuchyně. V žádném případě nepatří ani do kontejnerů, ani do záchodu nebo do výlevky. Měl by se slít do plastové uzavíratelné nádoby a odvézt do sběrného dvora. Stejně jako další odpad, který nelze vyhodit do jednotlivých kontejnerů.

Poslechněte si celý rozhovor s Danou Duchečkovou!
Spustit audio