Jak určit ideální porci jídla? Záleží na mnoha faktorech, říká Kateřina Cajthamlová

12. březen 2018

Ideální porce jídla není u každého jedince stejná. Záleží na pohlaví, věku, výšce, váze, genetické výbavě, psychické a fyzické zátěži, předchozích stravovacích návycích i kuchařských dovednostech. Jaký je rozdíl mezi „málo“ a „moc“?

Lékař vám může pomoci zjistit, jaké množství jídla konzumovat, aby souznělo s potřebou vašeho těla a neškodilo mu. K nalezení ideálních porcí ale musí pracovat s dostatkem informací o vaší tělesné konstituci a stravovacích návycích. Zájemce proto musí přinést na prohlídku rodinnou anamnézu a jídelníček za poslední dva týdny.

Příliš malá porce jídla neuspokojí bazální metabolickou potřebu (energii potřebnou k základním vitálním funkcím – udržení tělesné teploty, dýchání, srdeční činnosti, mozkové činnosti a základnímu svalovému napětí), kvůli čemuž můžeme zkolabovat. Tělo o nedostatku nejprve vysílá signály. Při poklesu tělesného cukru se nám točí hlava, ztrácíme koncentraci, kručí nám v žaludku.

Od návalových chutí po poruchy spánku

Pokud signály nevyslyšíme, tělo zpomalí činnost trávicího traktu (zácpa) a začne zpracovávat zásoby (z jater, svalového škrobu a nepoužívané svalové hmoty). Pokud ani tehdy nedoplníme živiny, začneme pociťovat návalové chutě, změní se stav vědomí, nastane demotivace k pohybu a nechuť k přemýšlení, poruchy spánku (špatné probouzení a dlouhá noční výdrž).

Kateřina Cajthamlová 04.jpg

Častým problémem je přesouvání hlavního jídla do poslední části dne, na což tělo zareaguje hormonální regulací příjmu potravy. Lidé, kteří se takto chovají, po celý den uzobávají a mají pocit, že moc nejedí, ale zpravidla mají nadměrný příjem tuků na úkor vlákniny a bílkovin. Uzobávání navíc zatěžuje trávicí trakt – tělo více vylučuje žluč, což mění bakteriální strukturu střev a vede k nadýmání. Řešením je lékařské vyšetření, pravidelná strava s vlákninou a pohyb.

Jak poznat, že málo jíte?
- nemáte po celý den hlad a žízeň
- máte trávicí obtíže (chronická zácpa, žlučníkové obtíže, pach z úst, záněty žaludku a střev)
- máte pohybové problémy (demotivace k pohybu, zadýchávání, spavost, dlouhá rekonvalescence po výkonu)

Pohlaví

Muž s typickou tělesnou stavbou (robustní kostra dostatečně obalená svalovou hmotou) má vždy větší kapacitu plic a větší srdeční výdej než podobně stavěná žena. Potřebuje proto o 10-15 % vyšší energetický příjem.

Genetické předpoklady

Lidé, kteří od dětství trpí nadváhou, mají dostatečné tukové zásoby, robustní a osvalenou kostru v dolní polovině těla a někdy i na zádech. Tukové zásoby zároveň fungují jako tepelná izolace.

Poslechněte si celý rozhovor s Kateřinou Cajthamlovou

autoři: Kateřina Cajthamlová , redakce
Spustit audio